Més d’una tona d’instruments i accessoris musicals han sigut enviats i repartits entre diverses escoles musicals de Síria. La iniciativa ha sigut a càrrec de l’ONG Músics Solidaris Sense Fronteres, que, d’aquesta manera, desitja ajudar a canviar els sons de la guerra i de les bombes pels de la música.
En el marc d’eixa campanya solidària, denominada Banc d’instruments, la seu valenciana de Músics Solidaris Sense Fronteres ha publicat el disc Els Drets Humans, a so de bombo i platerets, que aquest divendres, dia 21 de desembre, es presentarà a la Sala SGAE Centre Cultural de València (C/Blanqueries, 6) a les 19 hores.
La presentació comptarà amb la presència dels qui han fet possible aquest “miracle solidari” i es completarà amb la projecció del documental “Retorn a Kabane. Desenterrar el so”, dels fotoperiodistes argentins Pablo Tosco i Migue Roth, que retrata la recol·lecta i repartiment d’instruments musicals a Síria durant la primera fase d’aquesta iniciativa.
Músics a favor de la pau
La secció valenciana de Músics Solidaris Sense Fronteres ha posat en circulació un doble àlbum, “Els Drets Humans, a so de bombo i platerets”, amb la finalitat de recaptar fons per a la seua campanya Banc d’instruments. Publicat pel segell discogràfic “Nostres Bandes de Música”, aquest treball inclou un total de setze peces registrades en directe durant alguns dels concerts celebrats entre 2011 i 2015 per la valenciana Banda Simfònica Músics Sense Fronteres, sota la direcció de José Miguel Micó Castellano. El gruix de les composicions està signat per destacats autors valencians (Andrés Valero, Bernardo Adam Ferrero, Teo Aparicio i Ferrer Ferran, entre altres), que han cedit o, fins i tot, dedicat alguna de les seues obres a aquest projecte solidari. “Els Drets Humans, a so de bombo i platerets” inclou també peces d’autors clàssics com Tchaikovsky, Verdi o Shostakovic.
Músics Solidaris Sense Fronteres desenvolupa actualment la campanya Banc d’instruments, la finalitat de la qual és la recollida i enviament d’instruments a diferents parts del món. La primera fase ha permés repartir més d’una tona d’instruments i accessoris musicals a Síria, i, per a aconseguir una major visibilitat, s’ha realitzat un documental que recull totes les etapes del projecte: recollida de material, viatge i lliurament dels instruments. Titulat “Retorn a Kobane. Desenterrar el so i realitzat” per Pablo Tosco i Miguel Roth, aquest treball serà presentat durant l’any 2019 en diversos festivals i mostres de Cinema Social i Drets Humans; entre altres, en el prestigiós Festival de Cinema de Sant Sebastià.
Partitures que travessen fronteres
Músics Solidaris Sense Fronteres és una organització no governamental fundada en 1995 amb l’objectiu d’establir un compromís solidari entre la música, els músics i persones solidàries amb la infància més desfavorida del món, ja que la música pot exercir un important paper en pro de l’harmonia i la convivència entre les diferents ètnies, pobles i cultures del món. Entre 2010 i 2011, la seu valenciana de l’ONG va crear la Banda Simfònica Músics Sense Fronteres, composta per músics pertanyents a més de 50 bandes de música de la Comunitat Valenciana. Amb el suport d’un bon nombre de compositors valencians de reconegut prestigi, la banda promociona mitjançant els seus concerts el treball realitzat per l’ONG a favor dels Drets Humans i recapta fons per a finançar-los, entre altres activitats. Des del seu naixement, la direcció musical i artística del projecte és a càrrec del mestre José Miguel Micó Castellano.
Els interessats poden col·laborar amb la campanya Banc d’instruments i adquirir el doble CD “Els Drets Humans, a so de bombo i platerets” a través del correu electrònic bandasinfonicamsf@gmail.com.