Search
Close this search box.

Resultats 43é Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València

El Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València va concloure ahir de vesprada la seua 43a edició amb una emotiva entrega de premis que posava punt i final a un cap de setmana replet de música i germanor. Fins a quinze formacions bandístiques van passar per l’escenari del Palau de la Música per competir en les cinc seccions que componen el concurs.

Entre els encarregats d’entregar els guardons a les agrupacions musicals es trobaven personalitats com ara la regidora de Cultura de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, o la directora adjunta de Música i Cultura Popular Valenciana de l’Institut Valencià de Cultura, Marga Landete.

El jurat del certamen el formaren els professionals de la música Pablo Sánchez Torrella, Vicente Soler Solano, Pascual Balaguer Echevarría, Miguel Enrique de Tena Peris i Andrés Valero Castells.

A continuació detallem per seccions quins van ser els resultats del 43é Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València:

Secció Quarta

El jurat del certamen va atorgar el primer premi de la categoria, amb menció d’honor, a la Unió Musical Algímia d’Alfara, sota la direcció de Xesco Guillem i Escobar. Interpretaren el pasdoble María Moliner, de Vicente Ortiz Gimeno, i l’obra Lake of the Moon, de Kevin Houben, a banda de l’obra obligatòria de la secció, Sait, de Rafael Giner Estruch. La formació va aconseguir 351,5 punts.

La Unió Musical d’Algímia d’Alfara, dirigida en l’actualitat per Xesco Guillem, data de 1911. Actualment, la societat compta amb 50 alumnes que cobreixen les especialitats instrumentals de piano, fusta, metall i percussió. La major part dels veïns i veïnes de la localitat han passat, en algun moment de les seues vides, per la banda.

1r premi menció dhonor Algímia dAlfara Foto de Baúl de Fotos 3 min

Unió Musical Algímia d’Alfara

També va obtindre un primer premi ex aequo la Sociedad Artística y Cultural Unión Musical de Benetússer, dirigida per Isidro Joaquín Martínez Saiz, la qual va destacar amb la interpretació del pasdoble SACUMB 40 anys fent música, de Esteban Peris Aviñó, i l’obra Fourth Suite for Band (City of music), d’Alfred Reed, aconseguint 325 punts.

La Sociedad Artística y Cultural Unión Musical de Benetússer, creada l’any 1979, està formada, actualment, per 50 músics i músiques, 70 alumnes i 300 socis i sòcies. L’any 1991 ja van guanyar el primer premi del Certamen de Bandes de la Diputació i el tercer premi en l’edició de 2001.

1r premi UM Benetússer Foto Baúl de fotos 2 min

Sociedad Artística y Cultural Unión Musical de Benetússer

El segon premi amb 297 punts va estar per a l’Agrupació Musical Jove de Manuel i el seu director Vicent Sanchis Martínez que van interpretar el pasdoble Panorama, de Godofredo Garrigues, i l’obra La Fortaleza, de David Penadés Fasanar.

Els joves músics i músiques de Manuel s’han alçat amb el segon premi. L’Agrupació Musical Jove de Manuel, constituïda en l’any 2004, està formada per 45 músics d’edats compreses entre els 9 i els 18 anys, i dirigida per Vicent Sanchis Martínez, un exalumne de la banda.

2n premi Agrupació Musical Jove de Manuel Foto Baúl de fotos 3 min

Agrupació Musical Jove de Manuel

Secció Segona

El Centro Instructivo Musical Santa Cecilia de Yátova va ser l’encarregada de tancar les actuacions de la Secció Segona interpretant el pasdoble Laura Fabra, de Santi Miguel Alarcón, i l’obra Cervantes ejemplar (Temps I i III), d’Enrique de Tena, a més de la peça obligatòria. L’agrupació musical, dirigida Juan Manuel Alarcón García, va aconseguir el primer premi amb menció d’honor gràcies als 354 punts que va aconseguir.

El CIM Santa Cecilia de Yátova va ser fundat l’any 1982 i compta, en l’actualitat, amb una plantilla de 85 músics i una escola amb més de 60 alumnes. El centre ja va guanyar el primer premi del Certamen de Bandes de la Diputació en 1999 i en 2006, així com el segon premi en 1992.

Santa Cecilia Yatova 1r premi i menció honor foto Baul de fotos

Centro Instructivo Musical Santa Cecilia de Yátova

El segon lloc de la Secció Segona el compartiran dues agrupacions musicals que competien en la categoria. Per una banda, la Unió Musical Santa Cecília de Canals, dirigida per Josep Ros García, que va ser l’encarregada d’obrir la competició la vesprada del dissabte, i ho va fer amb la interpretació del pasdoble José Arnau el més gran, de propi Ros García, i l’obra The year of the Dragon, de Philip Sparke, així com l’obra obligada de la secció, que els va fer valedors del segon premi de la secció amb 296 punts.

La Unió Musical Santa Cecília de Canals va ser constituïda l’any 1987 i compta, en l’actualitat, amb 83 músics i músiques i una escola amb 115 alumnes matriculats. En 2009 ja es van alçar amb el segon premi del Certamen de Bandes de la Diputació de València.

UM Santa Cecilia de Canals 2n premi Foto Baul de Fotos

Unió Musical Santa Cecília de Canals

També el segon premi van guanyar els músics i músiques de l’Associació Cultural Tot per la Música d’Ontinyent, amb Jordi Soler i Carbó de director, que, a més de la peça obligada de la secció, interpretaren el pasdoble Miriam Martínez, de Mario Roig Vila, i l’obra lliure Taj Mahal, d’Hugo Martínez Chinesta. 287,5 van ser els punts que van aconseguir.

La també coneguda com a Banda Simfònica d’Ontinyent va nàixer l’any 1999, ha estat dirigida des dels seus origens per Jordi Soler i ja va aconseguir el primer premi del Certamen de Bandes de la Diputació en 2011 i en 2018.

Tot per la música Ontinyent 2n premi Foto Baúl de fotos

Associació Cultural Tot per la Música d’Ontinyent

Per tancar les actuacions de la vesprada, va actuar com a banda convidada i sota la batuta de Vicent Pérez i Esteban (Coleto) la Societat Musical del País Valencià a Barcelona, més coneguda com La Valenciana, que va interpretar temes com ara Mi Barcelona, de Julio Laporta Hellín; Euphoric City, de Carlos Pellicer; Estellesiana, de J. E. Canet; o Penya Cadell, de Francisco Esteve Pastor.

Secció Primera

La Banda Juvenil de la SMI Santa Cecilia de Cullera, sota la direcció d’Enrique Sapiña García, va ser l’encarregada d’inaugurar la jornada del diumenge 19 de maig. Els de la Ribera competien en la Secció Primera, on van aconseguir el primer premi amb menció d’honor de la categoria amb la interpretació de les peces Los cuatro jinetes del apocalipsis, d’Hugo Chinesta; Siempre noble y liberal, de José Luis Peiró; i La batalla de Rande (Sinfonía 2), de Juan Gonzalo Gómez Deval. Van sumar fins a 356,5 punts.

La Banda Juvenil de la SMI Santa Cecilia de Cullera, a punt de celebrar el seu 40é aniversari, va ser fundada en 1979 i està dirigida per Enrique Sapiña des del 2013. L’agrupació musical ja va participar, l’any 1990, en el Certamen de Bandes de la Diputació, on també s’alçà amb el primer premi i la menció d’honor.

Banda Juvenil de la SMI Santa Cecília de Cullera Foto de Bauldefotos

Banda Juvenil de la SMI Santa Cecília de Cullera

Secció Especial

A continuació va estar el torn del Centre Artístic Musical Santa Cecília de Foios, dirigit per José Martínez Colomina, que competia en la Secció Especial. La banda de Foios va interpretar l’obra obligatòria de la categoria, 1889 la Filarmónica, de José Salvador González Moreno; a més del pasdoble María Teresa Medina, de Javier Artés Arlandis, i l’obra de lliure elecció El jardín de las Hespérides, de José Súñer Oriola.

Gràcies a la seua interpretació, els músics i músiques del Centre Artístic Musical Santa Cecília de Foios es van alçar amb el primer premi amb menció d’honor i 359,5 punts. El Centre Artístic Musical Santa Cecília de Foios, fundat l’any 1921, compta, actualment, amb una escola de 160 alumnes i més de 800 socis i sòcies. Des del 2017 està dirigida per José Martínez Colomina.

Centre Santa Cecília de Foios Foto de Bauldefotos

Centre Artístic Musical Santa Cecília de Foios

Secció Tercera

Ángel Gil “El tío Ángel”, de Gabriel Sancho, i El ritual del fuego, de David Penadés Fasanar, van ser les dues obres de lliure elecció interpretades per la Banda Joven de la Unión Musical Municipal de Godelleta. A més, també van interpretar la peça obligada per l’organització del certamen, totes elles sota la direcció de Vicente Reche Ruiz. Gràcies al seu treball damunt de l’escenari aconseguiren el primer premi i una menció d’honor de la Secció Tercera amb 349’5 punts.

Els escrits més antics trobats a l’arxiu de la Unión Musical de Godelleta daten de 1859, una xifra destacable per a una agrupació musical que, en l’actualitat, compta amb més de 100 músics i músiques. La Banda Joven es va crear l’any 1998 i està formada per 50 músics i músiques que estudien Ensenyament Professional en el conservatori de l’Escola de Música.

Godellet Foto Baul de Fotos

Unión Musical Municipal de Godelleta

L’Agrupación Musical Carrera Fuente de San Luis, dirigida per Dídac Bosch Alcaina, va interpretar el pasdoble Ricardo Caballer, de José Fernando Cuadrado Lloret, i l’obra Saxsuit, d’Andrés Valero Castells, les quals els van atorgar el primer premi de la secció amb 320’5 punts.

L’Agrupación Musical Carrera Fuente de San Luis va ser fundada l’any 1986 per un grup de veïns amants de la música. En l’actualitat consta d’uns 60 músics i músiques, formats molts d’ells i d’elles al si de l’Agrupació. La formació ha participat en dues ocasions anteriors en el Certamen de Bandes de la Diputació, en 2014 i 2016, guanyat en ambdues ocasions el segon premi.

Carrera Fuente de San Luis Foto Baul de fotos

Agrupación Musical Carrera Fuente de San Luis

La Unió Musical de Xeraco, encarregada d’obrir la sessió de la vesprada del diumenge i sota la direcció de Juan José Martí Gómez, va interpretar el pasdoble Xeraco, de Miguel Villar González, i l’obra lliure Firestorm, de Stephen Bulia.

La Banda de la Unió Musical Xeraco, que va guanyar el segon premi de la categoria amb 286 punts, inicià la seua activitat en 1986 i, des del 2014, desenvolupa la seua activitat sota la direcció de Juan José Martí Gómez. Els saforencs ja havien participat en el Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València.

Xeraco Foto Baul de fotos

Unió Musical de Xeraco

La Societat Musical Música Jove de Benimaclet es va fer càrrec del pasdoble Benimaclet en Festes, de Xavier Zamorano Alós, i la peça Made in València, de diversos autors, gràcies als quals van guanyar el segon premi de la Secció Tercera amb 282’5 punts. La banda valenciana va estar dirigida per Enrique Barrachina.

1999 és l’any de naixement de la Banda Música Jove de Benimaclet, que ja va participar en l’edició de 2017 del Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València, on van obtenir un primer premi i una menció d’honor. També ho van fer en les edicions de 2011 i 2013, amb un segon i tercer premi, respectivament. Està dirigida des de 2012 per Enrique Barrachina.

Benimaclet Foto Baul de fotosç

Societat Musical Música Jove de Benimaclet

Per la seua banda, la Societat Joventut Musical de Quart de les Valls es va encarregar d’interpretar el pasdoble Beatriz Alós, de Rafael Doménech Pérez, i l’obra Armenian Dances (Part 1), d’Alfred Reed. La banda del Camp de Morvedre va estar dirigida per Juan F. Plasencia Civera i va aconseguir un valuós segon premi amb 272 punts.

La Societat Joventut Musical de Quart de les Valls va ser fundada l’any 1983 i ja va participar al Certamen de la Diputació, en l’any 1991, on va aconseguir un tercer premi. En l’actualitat compta amb una plantilla de 45 músics i músiques, els quals realitzen un excel·lent treball docent a la seua Escola de Música.

Quart de les Valls Foto Baul de fotos

Societat Joventut Musical de Quart de les Valls

Compartir:

Últimas noticias

Categorías