València acull el I Congrés Internacional Música a la llum per a la recuperació del patrimoni musical

València acull des d’aquest dijous i fins al dissabte el I Congrés Internacional Música a la Llum, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la Universitat de València, i patrocinat per Bankia.

Més de quaranta especialistes, entre conferenciants convidats, ponents i membres del comité científic debatran aquestos dies entorn del patrimoni documental que custodien les bandes de música i sobre les formes de protegir-ho, divulgar-ho i estudiar-ho.

El I Congrés Internacional Música a la Llum se celebra en el Centre Cultural La Nau de la Universitat i l’encarregat d’inaugurar-ho aquest dijous és el músic i investigador nord-americà Richard Scott Cohen, professor de la Ferris State University i vicepresident de la Societat Internacional per a la Investigació i la Promoció de la Música de Vent.

Cohen, que en els anys vuitanta es va doctorar amb la primera tesi dedicada al món de les societats musicals de la Comunitat Valenciana i fins i tot ha dirigit diverses bandes valencianes, parlarà sobre la projecció internacional del moviment bandístic valencià.

La sessió matinal del dijous es tancarà amb la conferència del catedràtic de la Universitat d’Oviedo, Ramón Sobrino, que parlarà sobre les versions per a banda de música procedents del món de l’orquestra i la sarsuela i de la seua petjada en els arxius valencians i de la resta d’Espanya.

Les dues sessions del dijous, una al matí i una altra a la vesprada, es dedicaran als arxius de les bandes i al món de la organologia i la fonografia. En la sessió matinal els especialistes tractaran aspectes dels arxius de les bandes d’Oliva i Llombai, la Primitiva d’Alcoi i la Lírica de Silla. En la sessió vespertina s’estudiaran els primers enregistraments sonors de bandes valencianes, els enregistraments de la Banda de Alabarderos i del saxofon en el repertori bandístic.

Una taula redona se centrarà també en la col·laboració creixent entre els arxius municipals i les societats musicals per a la correcta conservació de documents que el pas del temps ha tornat fràgils i valuosos. La primera jornada del Congrés acabarà amb una conferència del compositor, director i investigador, Bernardo Adam Ferrero, sobre la presència de compositors valencians en diferents arxius de societats musicals.

Programació del Congrés

La conservació del repertori de banda en els països del nostre entorn protagonitza la segona jornada del Congrés Música a la Llum, en la qual l’investigador i director portugués, André Granjo, i el director i pedagog belga, Frank de Vuyst, presentaran projectes de recuperació en els seus respectius països. En eixa segona jornada, els arxivers d’orquestra espanyols proposen utilitzar el seu model per a crear un catàleg de música de banda.

En la jornada del dissabte, representants de les principals biblioteques i arxius de l’Estat parlaran sobre els seus fons bandístics, entre els quals destacarà la intervenció de la italiana Sabina Benelli amb la seua experiència en el Teatre alla Scala de Milà. A més, el mateix dissabte, la recentment creada Unió Musical del Centre Històric, una banda dirigida per Vicente Gabarda, oferirà un concert obert al públic en general en el claustre de la Nau, amb obres de Manuel Penella, José Manuel Izquierdo i José Serrano.

Música a la Llum és un projecte engegat en 2016 per l’IVC i la FSMCV amb el patrocini de Bankia, per a descriure i posar en valor les partitures, instruments i el patrimoni cultural en general de les societats musicals valencianes. És resultat d’un treball de camp en equip que ha començat inicialment en les bandes centenàries de tot el territori valencià, i que es plasma en una pàgina web, que pretén oferir en finalitzar el projecte un mapa dels principals fons musicals que atresoren les nostres bandes.

Documentació

Descarrega el programa del congrés  [PDF]

Compartir:

Últimas noticias

Categorías