Search
Close this search box.

José Rafael Pascual Vilaplana dirigeix la Banda Simfònica de la Diputació de Tarragona

Tortosa, 5 de setembre del 2016
Del 29 d’agost al 5 de setembre, ha tingut lloc, a Sant Carles de la Ràpita, la concentració anual de la Banda Simfònica de la Diputació de Tarragona formada per alumnes seleccionats dels tres conservatoris regits per aquesta institució: Tarragona, Reus i Tortosa. En aquesta ocasió el director José R. Pascual-Vilaplana, qui ja va col·laborar en el projecte durant l’edició del 2012, és l’encarregat de dirigir al conjunt en la gira de tres concerts per la província tarragonina a celebrar en el Centre Cultural Infant Pere d’Hospitalet de l’Infant, en el Teatre de Tarragona i finalitzant hui 5 de setembre en l’Auditori “Felip Pedrell” de Tortosa.

El programa escollit sota el lema “El món dels més xicotets” inclou diferents obres originals per a banda basades en temàtica infantil d’autors com Percy Grainger, Jesús Santandreu, Thomas Doss, Kit Turnbull o Bert Appermont.

Potser el treball educatiu amb els més menuts siga de les activitats més reconfortants, importants i motivadors que existeixen. La música és part fonamental en la formació integral d’un ésser humà i això no hauria de ser cap valor de canvi. Al programa que la Banda Simfònica de la Diputació de Tarragona ha preparat per a aquest encontre del 2016, hi trobem diverses propostes de música original per a banda, que tenen com a nexe d’unió el món dels més menuts.

Començarem amb un dels clàssics de banda més importants del segle XX, el mestre australià-anglès Percy Grainger qui com és habitual beu del folklore per enllestir una bellíssima Children’s March que reflecteix tot el nerviosisme i tota la joia de viure d’aquells que enceten la vida plena d’il·lusions.

També sobre cançons infantils folklòriques, però aquesta vegada arribades des de Xina, el mestre valencià Jesús Santandreu compon una preciosista invenció simfònica amb Chinese Children’s Songs Symphonic Invention. Les peculiaritats de la música xinesa i els seus ambients envolten aquesta partitura escrita amb un ofici creatiu ben desenvolupat. Acabarem la primera part amb una obra per a reflexionar. El mestre austríac Thomas Doss escampa tota la seua vessant creativa per reflectir a The colors of Tali, les sensacions d’una jove, Tali, davant el conflicte bèl·lic israelià-palestí que li ha tocat viure. Una caixa de colors li farà imaginar tot el que aquests representen en un món que li ha tocat viure i que no entén per què. La segona part s’enceta amb una reflexió sonora pensada per a banda sobre un llibre fonamental en la didàctica del piano: Kinderscenen op.15 de Robert Schumann, escrites en 1838 amb la intenció de recordar moments d’infantesa de l’autor. El compositor angles, Kit Turnbull, en fa una selecció de cinc d’aquestes trenta peces, per envoltar-les de la vestidura bandística que serveix, per reforçar la intencionalitat expressiva de l’original.
El concert conclourà amb una peça plena d’optimisme on de nou el món incomprensible de la Guerra fa reflexionar a un xiquet que troba amb la música l’esperança per al futur. A Celtic Child del mestre belga Bert Appermont s’hi escolta la influència del musical americà, el folklore celta i la música incidental per manifestar que al món dels menuts tot és possible i pot ser que els grans, deuríem de no oblidar-nos amb tanta facilitat

Compartir:

Últimas noticias

Categorías