Search
Close this search box.

Barcelona Clarinet Players presenta en el Palau de la Música de València el seu CD ‘Czernowitzer Skizzen’

El quartet Barcelona Clarinet Players (BCP) actuarà el diumenge 13 de maig a les 20:00 hores en la Sala Rodrigo del Palau de la Música de València. És la primera vegada que aquesta formació, integrada per membres de la Banda Municipal de Barcelona, dos d’ells valencians, visita el coliseu valencià i ho farà per a presentar el seu últim treball discogràfic: Czernowitzer Skizzen, que arreplega la música del compositor austríac Alexander Kukelka. Una composició dividida en dotze moviments amb una marcada influència de la música jueva i amb reminiscències de compositors com Brahms, Kodály, Bartók o Stravinsky, entre uns altres.

En el concert, que porta per títol Música i poesia, el grup, compost per Manuel Martínez, clarinet; Javier Vilaplana, clarinet; Martí Guasteví, corno di bassetto; i Alejandro Castillo, clarinet baix, estarà acompanyat per Arnau Pons, que recitarà una selecció de la poesia de Paul Celan.

Com s’afirma en les notes al programa d’aquest CD, “per la naturalesa de la pròpia música, i per les connotacions no solament històriques sinó també culturals de la regió on se situava la ciutat de Czernowitz, en aquest enregistrament proposem una interpretació cercant la profunditat que permeta a l’oïdor albirar diferents descripcions de la vida d’un lloc particular, on la cultura va exercir de llaç per a germanar a la gent, i va viure i va sucumbir a l’amenaça de la estultícia i la desraó. Així, l’ambient de recolliment està present durant bona part del concert”.

Per als membres de BCP és un orgull poder actuar en el Palau de la Música de València, un referent per a qualsevol músic d’Espanya en el qual han actuat les millors orquestres i solistes del món. A més, suposa una gran oportunitat per a donar a conèixer al públic valencià la seua particular i cuidada posada en escena. Aquest fet, sumat al fet que dos dels integrants de la formació són valencians afig una motivació extra al concert.

Czernowitzer Skizzen suposa el segon treball discogràfic dels BCP, amb una intencionada i marcada diferència d’estil i interpretació pel que fa al primer Pren Cafè – Iturralde for clarinets. En aquests moments tenen previst traure tres nous enregistraments. La primera, amb obres d’Enric Palomar, la segona de música contemporània de compositors catalans de reconegut prestigi internacional i l’última, una suite de jazz de Joan Vidal.

Barcelona Clarinet Players

Innovació, fusió, interdisciplinaritat o pedagogia són alguns dels conceptes que millor defineixen la línia creadora dels BCP, una formació integrada per membres de la Banda Municipal de Barcelona.

Les seues interpretacions es caracteritzen per un minuciós treball camerístic i una cuidada i enèrgica posada en escena.

Gràcies a la seua versatilitat i diversitat dels seus projectes, han participat en festivals tals com V Congrés Nacional i II Congrés Europeu del Clarinet (2011), en el International ClarinetFest 2015, Festival de les Festes de la Mercè 2013, en la Fira Tàrrega 2015, grup resident del Ateneu Barcelonès 2015, Sirga Festival Internacional de música contemporània, Festival Tardor Musical Soriano, entre uns altres.

Mantenen una estreta col·laboració amb l’Auditori de Barcelona, fent el primer concert al gener de 2013, estrenant el cicle Denominació d’Origen en 2014, o la reeixida producció Idees del fred en col·laboració amb el clown Leandre dins del Cicle Escenes. Des del 2016, duen a terme la direcció musical i interpretació del concert Planeta Clarinet, un encàrrec del servei educatiu de l’Auditori de Barcelona, pensat per a un públic familiar i, especialment, per a xiquets de 0 a 8 anys.

En la seua cerca de noves sonoritats, els BCP han comptat amb la col·laboració de músics de la categoria del pianista Marque Mezquida, el bateria Joan Vidal o el cantaor Pere Martínez.

Fruit de la seua voluntat per a integrar altres disciplines artístiques en els seus espectacles, han rebut assessorament de la prestigiosa ballarina i coreògrafa Sol Picó (Premi Nacional de Dansa en la modalitat de creació i coreografia 2016), han compartit escenari amb la pintora Marina Comes o el poeta Arnau Pons (Premi Nacional a la millor traducció 2015), i destaca la primera col·laboració que l’agrupació va fer amb el món del vídeo (Ragtime, del director Ibai Abad) va ser premiada amb un accésit en el concurs Videoclàssics del Festival de Pasqua de Cervera 2012.

Els seus projectes han despertat tal interès que compositors de la categoria de Pedro Iturralde (que suposa el primer treball discogràfic del grup, Toma café), Enric Palomar, José Rafael Pascual Vilaplana, Óscar Navarro, Jesús Santandreu o Helmut Hoedl els han dedicat obres; i les companyies franceses Selmer i Vandoren els han oferit ser artistes representants de les seues marques.

Durant la present temporada han actuat com a solistes amb les Bandes Municipals de Palma, Bilbao i Barcelona sota la direcció de Juan Miguel Romero, José Rafael Pascual Vilaplana i Salvador Brotons, i han rebut invitacions per a participar en festivals a Bèlgica, Holanda, Mèxic o els Estats Units.

A més, han presentat el seu segon treball discogràfic Czernowitzer Skizzen amb un excel·lent acolliment tant de la crítica especialitzada com del públic.

El present i futur dels BCP implica concerts, enregistraments, encàrrecs per a la composició de noves obres (Luís Serrrano Alarcón, Salvador Brotons o Jesús Santandreu entre uns altres) i la realització d’audicions pedagògiques, sempre amb el compromís de ser una formació plenament integrada en la societat, responent a les seues necessitats i al seu temps.

Arnau Pons

Arnau Pons va nàixer a Felanitx, Mallorca, en 1965. És poeta, assagista i traductor. Com a poeta té diverses edicions de llibres d’artista, com a Liquen saur, amb serigrafies del pintor Rafel Joan; A desclòs, acompanyat d’un dibuix de Zush, i Desertar, un poema llarg amb dibuixos de Joan Trujillo. El seu últim llibre de poemes és Llum de ganivet (2012).

Pel seu treball realitzat en la traducció al català de l’original alemany Atemkristall (1965), de Paul Celan (1920-1970), ha rebut el Premi Nacional a la Millor Traducció 2015. El llibre reconegut amb aquest guardó inclou a més un assaig original i diverses notes del mateix Arnau Pons sobre la problemàtica de la lectura i traducció de Celan, així com un comentari, poema a poema, per part de Jean Bollack (1923-2013), de qui Pons ha sigut un estret col·laborador.

És també autor de breus assajos literaris sobre autors catalans, com Salvador Espriu, Maria-Mercè Marçal, Miquel Bauçà, Joan Maragall, Àngel Guimerà i Blai Bonet.

Ha sigut així mateix editor en català d’autors contemporanis, com Idith Zertal, Hannah Arendt, Hélène Cixous, Joan Miró, Àngel Carmona, Thomas Bernhard i Mahmud Darwish, entre uns altres. Ha publicat a França dos assajos sobre Ingeborg Bachmann i Paul Celan en dos volums col·lectius en homenatge a Jean Bollack, a més d’un altre assaig sobre Jacques Dupin en la revista francesa Europe, i un altre sobre Artaud, que va presentar en l’últim col·loqui internacional sobre la seua obra. En un recent monogràfic dedicat a Celan, la revista Europe ha publicat també un dels seus assajos sobre el poeta. És autor a més de Celan, lector de Freud (2015) i ha participat en el volum col·lectiu Makers of Jewish Modernity (Princeton, 2016), llibre que ha sigut reconegut com a millor llibre jueu de l’any en la categoria d’assaig a Estats Units. Després d’haver publicat un assaig sobre els renaixements de Ezra Pound en l’obra de Pier Paolo Pasolini i Blai Bonet aquest mateix any, ultima un assaig sobre l’edició en llengua catalana i castellana de La mort i la primavera, novel·la pòstuma de Mercè Rodoreda. En l’actualitat exerceix la docència en 17 Institut d’Estudis Crítics, de Mèxic, on imparteix cursos sobre Judith Butler, Paul Celan i Emmanuel Levinas.

Concert

MÚSICA I POESIA
Czernowitzer Skizzen d’Alexander Kukelka

BARCELONA CLARINET PLAYERS
Manuel Martínez, Clarinet
Javier Vilaplana, Clarinet
Martí Guasteví, Corno di Bassetto
Alejandro Castillo, Clarinet Baix

Poesia de Paul Celan

Selecció, traducció i recitat, Arnau Pons

Diumenge, 13 de maig de 2018.
20:00 hores.
Sala Rodrigo. Palau de la Música de València

Compartir:

Últimas noticias

Categorías