Els músics de la Unió Musical de Llíria en període de reflexió per a triar al seu nou director de la Banda Simfònica

Llíria, 1 de juny de 2016

El dissabte 28 de maig es va celebrar en el Teatre de la Unió el tercer i últim concert de la Banda Simfònica emmarcat en el cicle que s’havia organitzat per a triar al nou director titular.

El concert de la Banda Simfònica va ser dirigit pel mestre convidat, Pablo Marquès Mestre. La Banda, formada en aquesta ocasió per una plantilla de 112 músics, va interpretar un concert molt especial on es combinava les grans obres del repertori clàssic, amb la música contemporània i la de compositors valencians.

Es va interpretar l’obertura “Rienzi“, de Wagner; el “Capritx espanyol” de RimskyKorsakov; el pasdoble “Alguna cosa muy diferente“, del valencià Manuel Carrascosa,; ho obra “Ocurriències“, del també valencià Francisco Bort i el “Poeme Montagnard” de Jan van der Roost.

Davant els calorosos i llargs aplaudiments d’un públic totalment lliurat, el mestre va haver d’eixir a saludar diverses vegades. Finalment es va dirigir al públic agraint la possibilitat de poder dirigir a una de les grans bandes de música valencianes. Com bis, es va oferir el pasdoble “Les Arenes”, de Manuel Morales, el qual també va assistir a aquest concert tan especial. Cal recordar que la interpretació d’aquest pasdoble porta uns emocionats records a tots els unioners, perquè va ser una de les obres que van formar part del repertori que es va interpretar en el Certamen Internacional de Bandes de València del 2013, on la Unió va aconseguir el primer premi de la secció especial.

Amb aquest concert, es tanca el cicle dels tres concerts que s’havien programat per a triar al futur director titular de la nostra Banda Simfònica.

Una vegada finalitzat aquest cicle dels tres concerts, ara s’obri un període per a arreplegar l’opinió dels músics de la Unió a través d’unes enquestes. Finalment, i després d’escoltar a tots, es prendrà la decisió que més convinga.

Amb aquest novell sistema d’elecció del futur director titular, la Unió Musical és pionera en la implantació d’iniciatives per a millorar la qualitat musical de les seues agrupacions.

Marquès haurà de competir amb Francisco Valero, que va ser l’encarregat de dirigir el primer concert que es va celebrar el 20 de febrer, i el concert d’Amposta del 27 de febrer. El segon concert va tenir lloc el 9 d’abril i la Banda va ser dirigida pel belga Dirk de Caluwe.

Tres mestres, tres opcions:

Francisco Valero

Obté el títol de Direcció Orquestral del Conservatori Superior de Música de València i posteriorment completa els seus estudis de direcció en algunes de les Acadèmies i Universitats més importants d’Europa (Acadèmia Chigiana, Fundació Eutherpe, Järvi Academy, Manhattan School of Music, Lucerne Academy, Zürcher Hochschule der Künste i les Universitats d’Alcalá d’Henares i de Granada) al costat de grans mestres com, Kurt Masur, Bernard Haitink o David Zinman. Al seu torn amplia els seus coneixements en repertori amb piano, de la mà de Joaquín Achúcarro i Horaci Gutiérrez.

Ha sigut Director de l’Acadèmia de Música Contemporània de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya, i Director Assistent en el teatre de l’òpera del Palau dels Arts Reina Sofia de València, participant en nombroses produccions operístiques i simfòniques.

Dirk de Caluwe

De manera primerenca, comença a compaginar el seu treball de solista de flauta picolo i músic d’orquestra amb el de director. Ha dirigit repertoris clàssics, concerts d’òpera, música contemporània i bandes de música amb orquestres com l’Orquestra de Ràdio Flamenca, la Filharmònica de Brussel·les, el Festival d’Orquestra de Brussel·les, la Filharmònica de Praga, fins i tot amb la renovada Orquestra Filharmònica de Londres.

Professor de Banda i director artístic de l’Orquestra en el Conservatori Real d’Amberes. A més, també és director musical de Royal Wind Band Schelle, la Jove Orquestra Simfònica de Limburgo i principal director del Brass Band Festival (Bèlgica).

Pablo Marqués Mestre:

El jove mestre valencià, Pablo Marqués, ja compta amb una brillant trajectòria musical, un impressionant currículum i una gran experiència, tant en l’àmbit nacional com a internacional, dirigint a destacades orquestres d’Estónia i de Rússia. També ha dirigit a solistes de gran projecció internacional. Ha ampliat estudis d’adreça orquestral amb destacats professors de prestigi europeu. Ha sigut director de la Banda Simfònica d’Utiel i actualment ho és de l’Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d’Uixò, de l’Orquestra “La Primitiva” de Rafelbunyol i de la Jove Orquestra Simfònica de Castelló. També és el director de l’Orquestra i Banda del Conservatori Superior de Música de Castella-la Manxa i director musical i artístic de la Jove Banda de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Cal reconéixer públicament el gran esforç que han fet els músics de la Unió en la preparació durant quatre mesos d’aquests tres concerts, els quals han comptat amb repertoris diferents i amb obres interpretades per primera vegada. També volem destacar la gran qualitat musical que demostren els músics de la Unió, una mostra més de la vitalitat, esperit de treball i joventut que predomina en l’actual plantilla de la Banda Simfònica.

D’altra banda, durant aquest cap de setmana s’ha viscut a la Unió Musical de Llíria una intensa activitat de les seues agrupacions. Així la vesprada del diumenge 29 de maig, l’Orquestra Simfònica, sota l’adreça d’Ernesto Verdeguer Ortiz, va oferir un concert a Sala Iturbi del Palau de la Música de València. L’Orquestra va ser convidada per a clausurar el 40 Certamen de Bandes de Música de la Diputació de València. Els 61 músics que formaven la plantilla de l’Orquestra, van interpretar una selecció de l’òpera “Carmen“, de Bizet, i la banda sonora de la pel·lícula “L’Impossible”, de Fernando Velézquez.

No volem acabar sense fer un reconeixement a Banda Juvenil Unió de Llíria, que en la vesprada del diumenge, també va participar en la processó del Corpus celebrada a Llíria.

 

Compartir:

Últimas noticias

Categorías