Lute Fernández es vocal a la Junta de la FSMCV i President de la UM d’Alaquàs. Al àmbit professional, es operador de planta a la depuradora de Pinedo i membre de la Comissió Ejecutiva nacional de la Fed. de Industries Afins i Treballadors Agraris de la UGT del Pais Valencià. Amb ell hem parlat de la situació dels estudis musicals a la Comunitat Valenciana i les reivindicacions que la FSMCV té sobre aquesta matèria.
Enguany s’ha produït un apropament entre la Conselleria de Cultura i la FSMCV i un dels principals temes en què està treballant és l’elaboració d’un mapa dels ensenyaments musicals a la nostra Comunitat que permeta reconduir la situació dels estudis de música. Açò què comporta?
Era i és una reivindicació de la Federació; afortunadament, sembla que la Conselleria va prenent consciència del que signifiquen les societats musicals a la Comunitat Valenciana. Això comporta un canvi trascendental que hi ha que veure en positiu, és una eina que permetrà conéixer la realitat i posar en valor tot el nostre moviment educatiu.
Quin és l’objectiu d’este nou mapa d’ensenyaments musicals?
Conéixer la realitat del nostre territori i poder organitzar un sistema educatiu que atenga les necessitats dels centres educatius, i per suposat amb un correcte finançament. Si no és així, no complirem l’objectiu.
A les xarxes socials es va alçar la veu d’alarma en considerar-se que este nou mapa podria portar associats acomiadaments de professors, principalment en el grau elemental. Quina és la posició de la FSMCV al respecte?
La competència per organitzar el grau elemental és de l’administració. Han de ser els responsables d’educació els qui prenguen les decisions que creuen convenients.
Per a la FSMCV, els professionals que treballen en l’educació musical han de tenir unes condicions laborals dignes. No només volem que es mantinguen els llocs de treball, sinó que s’incrementen per aconseguir un sistema de qualitat i deixar enrere d’una vegada la precarietat laboral.
Una altra de les seccions que s’han posat en marxa enguany des de la FSMCV junt amb la Conselleria és el nou model d’Escoles de Música, que promou una pràctica amateur i grupal que permeta la professionalització dels seus usuaris, però que no estiga orientant exclusivament a la mateixa, com passa actualment a la majoria dels centres de les societats musicals. Quins beneficis reportarà aquesta mesura?
Tots celebrem quan els nostres xics i xiques aproven l’accés al grau mitjà. Ens sentim orgullosos i reconfortats. El nostre sistema funciona, la nostra escola és la millor i els nostres professors uns fora de sèrie.
Però quan eixe xic o xica deixa els estudis perquè simplement no pot amb la càrrega lectiva, o també simplement perquè no vol ser professional, a mig estudiar eixa etapa, llavors ja no hi ha celebració. Aleshores el que hi ha és un sentiment de fracàs que el sistema imposa.
Malauradament açò passa en la majoria de casos. Són molts més els que no terminen els estudis que els que sí que ho fan. I el sistema els imposa que són uns i unes fracasats. I els perdem per sempre. Hem de trencar amb eixa sensació de fracàs. Hem de fer que tots eixos xics i xiques, que tenen un nivell fantàstic per a les nostres bandes, orquestres i grups de cambra i de música pop i altres tendències, es queden en les nostres societats musicals gaudint de la pràctica de la música.
Per a fer això fa falta un nou paradigma en les nostres escoles. No només la titulació dona satisfacció. L’amateurisme també és satisfactori (inclús de vegades més satisfactori).
Un dels temes més importants en aquest moment és el del nou conveni col·lectiu de les Escoles de Música. La petició de la FSMCV a la Conselleria és que s’oferisca un major finançament que permeta cobrir les necessitats reals de les escoles i que els pagaments s’apropen al model d’un conveni i no al de les subvencions com es realitza actualment. Com afectarà això a les Escoles de Música?
És una altra de les reivindicacions que formen part del programa electoral de la FSMCV. Si aconseguim un conveni i un finançament adequat, la nostra realitat es veurà afectada molt positivament.
Un conveni col·lectiu és un acord subscrit entre els representants dels treballadors i empresaris. Estem parlant de salaris, jornades, descansos, vacances, en definitiva de drets i dignitat laboral. Hem d’obrir vies de diàleg entre treballadors i responsables de les SSMM per a que es done una bona negociació. Sense dubte, tot açò necessita més recursos econòmics.
Pense també que el sistema de subvencions no respondria a aquest projecte tan ambiciós. Hauria de donar-se un canvi de model per a portar a terme totes estes iniciatives que ens permeten cobrir les necessitats reals de les escoles de música. La Conselleria demostraria un alt grau de sensibilitat amb el nostre moviment i les persones que ho conforme si adoptés un model de conveni. Passaríem de les subvencions discrecionals a un compromís amb eficàcia jurídica, és a dir, les parts han de complir l’acord subscrit.
Sincerament, és un moment històric que no podem desaprofitar. Hem de situar a les nostres societats musicals i el que representen al lloc que mereixen. I anem a aconseguir-ho!!