Nou lliurament de la col·lecció de disc-llibres que el diari Levante-EMV dedica a les Societats Musicals valencianes col·laborant amb la FSMCV i la Fundación SGAE. Aquest dissabte 20 d’abril arribarà als quioscos i punts de venda habituals el dotzé disc-llibre que, en aquesta ocasió, estarà protagonitzat pel Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d’Uixó i la Unió Musical de Llíria.
Jutn a les bandes de ambdues societats musicals podrem gaudir de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana dirigida per Teo Aparicio Barberán.
Recorda reservar el teu exemplar, sobretot si estaràs fóra aquestos dies festius! El 12é volum de la col·lecció només ho podreu adquirir aquest dissabte 20 d’abril amb el diari Levante-EMV per 5,95€.
Ateneu Musical Schola Cantorum de la Vall d’Uixó
La Schola Cantorum de la Parròquia de l’Assumpció es va fundar el 19 de març de 1955 per Miguel Arnau Abad, com a cor masculí. A l’any de la seua fundació va representar la seua primera sarsuela. Prompte, va aparéixer l’orquestra, la tuna, i el quadre artístic.
És l’any 1963 quan la Banda va fer el seu primer concert amb 30 músics, un grup de músics veterans de les antigues bandes locals –la Lira Nuevo Centro, “Els Beniguelets”, la Filharmònica del Mestre Rambla– i un parell de xiquets d’Alfondeguilla.
En l’actualitat és una de les bandes més condecorades de la Comunitat Valenciana, aconseguint sempre el primer premi en les 9 vegades que ha participat en el Certamen Provincial de Castelló, i amb primers premis de la secció Segona, Primera i Especial del Certamen Internacional de València.
Actualment l’Ateneu Musical Schola Cantorum compta amb l’Escola de Música “Miguel Arnau Abad”, on 190 alumnes s’eduquen en l’art musical i vocal, i amb una Banda d’Iniciació, Banda Juvenil, Orquestra Jove, quadre artístic, Cor polifònic, Orquestra Simfònica i Banda Simfònica amb més de 200 músics federats.
Actualment la Banda Simfònica està dirigida per Sergi Costes Ferré, qui va prendre la direcció de la formació en 2016 de la mà del seu antic director, Pablo Marqués Mestre.
Obres que interpreta en el CD
– Ateneu Musical Schola Cantorum (pasdoble), Vicente Julio Ortiz Gimeno
– Divertimento para banda, Bernardo Adam Ferrero.
– Hannibal, Mario Bürki
Unió Musical de Llíria
La fundació de la Unió Musical de Llíria data del 8 d’octubre de 1903 encara que és un fet històric la seua vinculació amb l’agrupació bandística “Música Nova”, els orígens de la qual es remunten al segle XIX.
La trajectòria d’aquesta societat va aconseguir un dels seus moments més àlgids durant els anys 70 i 80, moment en el qual la seua seu social era punt de trobada ineludible de les millors orquestres i batutes d’Europa. Durant aquest període, el Teatre de la Unió va rebre a directors consagrats com Zubin Metha, Carlo María Giulini, Rafael Frübeck de Burgos, Janos Ferenecsik, Hans Peter Frank, Maurice Abravanel, Enrique García Asensio o Sergiu Celebidache. Tots ells van dirigir amb gran honor a la Banda Simfònica Unió Musical, que encara guarda un entranyable record dels passos de tals batutes pel seu Teatre Sala de Concerts i per Llíria.
No només directors d’aquest nivell han visitat la societat sinó que també la Banda Simfònica ha sigut requerida per solistes de renom internacional per a col·laborar en diversos concerts. Aleix Waisenberg, Vladimir Stibakov o Narcís Yepes han sigut alguns músics d’excepció al costat dels quals la Unió Musical ha tingut el gran plaer d’enriquir la cultura musical de Llíria.
La Unió té diverses agrupacions musicals, com són la Banda Simfònica, pilar fonamental de la societat, la Banda Juvenil, l’Orquestra Simfònica, el Cor Social i la “Colla” Pastrana de Tabal i Dolçaina.
La societat compta amb una Escola de Música i un Centre Integrat de Grau Elemental (CIEM) inaugurat en 1976, i en el qual els seus alumnes reben de forma simultània tant els ensenyaments reglats com les musicals. A més, des de 1996 és l’únic CIEM finançat de tota la Comunitat Valenciana.
També pel seu Teatre Sala de Concerts han passat reconegudes orquestres com l’Orquestra Nacional Hongaresa, l’Orquestra Simfònica de Londres, l’Orquestra Nacional Espanyola, l’Orquestra Simfònica de Viena, l’Orquestra Simfònica d’Utah (O.S.A.), l’Orquestra Simfònica de Berlín, l’Orquestra Nacional d’Israel, la Royal Orchestra de Londres o l’Orquestra Simfònica de Moscou.
La Banda Simfònica és una de les agrupacions musicals amateur més guardonades del món donat el seu palmarés i història en certàmens i concursos: entre altres compta amb més de 50 premis en el Certamen de València, així com premis en els Certàmens de Bilbao, Burgos, Alacant, Altea… També ha aconseguit al llarg de la seua història diversos primers premis en el prestigiós Certamen de Kerkrade.
Miquel Asensi, José María Barrachina Enguídanos, Joan Garcés i Queralt, o Pablo Sánchez Torrella són només alguns dels directors titulars que han passat per una banda simfònica que actualment, i des de 2016, dirigeix Pablo Marqués Mestre.
Obres que interpreta en el CD
– Llíria (pasdoble), José María Martín Domingo.
– Los dos Adolfos (pasdoble), José María Martín Domingo.
– Altea en el Record (Tríptic per a Banda Simfònica): I. Altea, 1949 | II. La festa del Crist del Sagrari | III. La “Orquestra Blava”, Jaume F. Ripoll Martíns.
Jove Banda Simfònica de la FSMCV – Director: Teo Aparicio Barberán
Teo Aparicio-Barberan (Enguera, 1967) comença els seus estudis en la banda del seu poble de la mà de M.Vidal triant com a instrument el saxofon. Estudia en els conservatoris de Xátiva, Carcaixent, i Superior de València, aconseguint dos esments d’Honor en el grau mitjà i superior en el Concurs per a premi extraordinari.
Paral·lelament als seus estudis de saxofon, estudia contrabaix, piano, harmonia, contrapunt, fuga, composició i direcció d’orquestra.
Durant tres anys assisteix a Girona, als cursos direcció d’orquestra amb Bruno Membrey i de composició i orquestració amb Carl Schahter. El compositor i director Bernardo Adam Ferrero contribueix a la seua formació a més del compositor alcoià Luis Blanes, vertader mentor en la seua carrera musical.
L’any 2016 adquireix la condició de Doctor en Humanitats per la Universitat Cardenal Herrera CEU per la seua tesi “Punts de referència en l’obra del compositor Luis Blanes: Tradició i modernitat”.
En el seu catàleg d’obres hi ha més de 150 treballs en la seua gran majoria per a banda. Moltes d’aquestes obres han sigut peces obligatòries de certàmens nacionals i internacionals. La seua música ha sigut editada per Piles, Tot per l’aire, Ed. Albadoc i per la prestigiosa editorial belga Beriato.
La seua música ha sigut interpretada a Àustria, Alemanya, França, Portugal, el Japó, els Estats Units, Suïssa, Bèlgica, Costa Rica i en el prestigiós Certamen Internacional de Kerkrade (Holanda). També per solistes de talla internacional com el saxofonista Manuel Miján, el trombonista Armin Rosín, el quartet “Adolphe sax”, el trompetista Thomas Scheibe, el trompista Abel Pereira, el tubista Vicent López, o la flautista Ana María Ribeiro.
Ha sigut director titular de les bandes d’Enguera, Font de la Figuera, Banda Simfònica de Vilanova de Castelló, Banda Simfònica de l’AM “L’Amistat” de Quart de Poblet, de la Unió Musical d’Alaquàs, de la “Primitiva Setabense” de Xàtiva i de “L’Entusiasta” de Benifairó, aconseguint al capdavant de les mateixes diferents premis en diferents certàmens.
El seu nom apareix ressenyat en el llibre “Mil músics valencians” i en el diccionari enciclopèdic de Música de la Generalitat Valenciana.
Durant les temporades 2007 a 2009 va ser director de la banda simfònica de la FSMCV. En 2012 se li concedeix el premi EUTERPE a la millor creació simfònica atorgat per la FSMCV.
Obres que interpreta en el CD
– Ballets: I. Ballet Alfonso XII | II. Ballet del sereno, Miquel Asins.