Search
Close this search box.

Fes-te amb l’onzé disc-llibre de la col·lecció “Societats Musicals de la Comunitat Valenciana” aquest dissabte 13 d’abril gràcies a Levante-EMV

Aquest dissabte 13 d’abril la col·lecció de disc-llibres que el diari Levante-EMV dedica a les Societats Musicals valencianes amb la col·laboració de la FSMCV i la Fundació SGAE arriba al seu onzé lliurament.

Podrem gaudir de les bandes del Centre Instructiu Musical “La Armónica” de Bunyol i de la Societat Musical Instructiva “Santa Cecília” de Cullera. Al costat d’aquestes formacions trobarem també a la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana dirigida per Daniel Ferrero Silvage.

Recordeu que l’11é volum de la col·lecció només ho podreu adquirir aquest dissabte 13 d’abril amb el diari Levante-EMV per 5,95€ en els vostres quioscos o punts de venda habitual.

Centre Instructiu Musical “La Armónica” de Bunyol

Bunyol, població amb àmplia, profunda i antiga tradició musical, compta amb “La Armónica” des de finals del segle XIX. Existeixen documents que confirmen que, com a mínim des de 1804, van existir diferents grups musicals que amenitzaven les populars “comèdies” i “murgues”.

En 1883, davant la proximitat de l’arribada del ferrocarril a Bunyol, es promou la creació d’una banda de música que done solemnitat a tan important efemèride. Aquesta agrupació, que naix ja amb uns estatuts, rep el nom de Música de Bunyol. La seua primera actuació oficial té lloc el 7 de juliol de 1883 en l’Estació de Ferrocarril, tornant a participar el 31 del mateix mes sota la direcció de l’insigne músic José Peydró.

El dia 8 de març de 1888 es dissol l’esmentada Música de Bunyol. La dissolució és de dret, però no de fet. Fernando Ruiz Carrascosa “El Fuster”, fa que continue l’agrupació i crea l’Escola de Música de Bunyol, la qual cosa porta a la conformació d’una nova Banda amb el nom de Música Primitiva, coneguda popularment com a “Música de Rehués” per ser el músic Manuel Rehués Pérez el seu primer Director-Fundador.

“La Armónica” ha rebut diversos noms al llarg de la història: Música de Bunyol (1888); Música La Primitiva (1888 – 1892); Música Primitiva de Bunyol “La Constancia” (1892 – 1920); Sociedad La Armónica de Bunyol (1920 – 1928); Ateneo Musical La Armónica de Bunyol (1928 – 1939); Unión Musical (1939 – 1944); Ateneo Musical La Armónica de Bunyol (1944 – 1950); Sociedad Musical La Armónica de Bunyol (1950 – 1962); i Centre Instructiu Musical La Armónica de Bunyol (1962 – present).

Haja sigut com haja sigut el seu nom sempre ha sigut coneguda afectuosa i popularment amb el sobrenom de “El Litre”. Això es deu al costum durant els primers anys de la seua fundació quan els músics, en finalitzar els assajos, es reunien en sopar popular i la regaven bevent vi i, al no haver-hi gots per a tots, es passaven entre ells una mesura d’un litre. El símbol d’eixa mesura de capacitat s’ha convertit en orgull i estendard de “La Armónica”.

Cronològicament, la primera participació competitiva es remunta a l’any 1930, en què s’assisteix als Certàmens de València (Secció 2a) i Requena (Secció 1a), obtenint sengles premis en ambdues. En 1933 ja s’obté a València un Esment d’Honor. El salt definitiu a la Secció Especial del Certamen de València es produeix en 1948, sent dos anys després, en 1950, quan s’obté premi en aquesta màxima secció.

A partir de 1980, sota la direcció de Francisco Tamarit Fayos, la banda aconsegueix el rang de “Gran Banda Simfònica”, situant-se entre les millors formacions amateur a nivell mundial.

En 1981 la Banda del Centre Instructiu Musical La Armónica es proclama campiona absoluta del IX Wereld Muziek Concours i davant la importància i repercussió que té aquest guardó, una representació de la Societat és rebuda en audiència, a l’octubre d’aqueix mateix any, per S. M. el Rei Joan Carles I de Borbó en el Palau de la Zarzuela, on se li fa lliurament al monarca d’una rèplica dels premis obtinguts.

Destacar que al desembre de 2009 la Banda Simfònica va ser convidada a participar en la 63a edició del Midwest Clinic (el congrés més gran del món de música per a banda) oferint un gran concert en el McCormik Plau West de Chicago (els EUA), convertint-se així en la primera banda de música espanyola a participar en tan prestigiós esdeveniment.

Nombrosos premis en diversos certàmens jalonen la dilatada història de La Armónica, obtinguts, entre altres, a Albaida, Gandia, Cullera, Requena, Lliria, Elx, Altea, Castelló, Magallón, Torrevella, València o Kerkrade (Holanda).

Des de setembre de 2017 José Tello Espert és Director Titular del CIM La Armónica de Bunyol, a la qual havia dirigit en diverses ocasions com a Director Convidat.

Obres que interpreta en el CD

Sinfonía nº 1 “KAPREKAR”, Martínez Gallego.

Societat Musical Instructiva “Santa Cecília” de Cullera

La Banda Santa Cecília de Cullera va ser fundada pel mestre Antonio Chornet Font en 1907 i la societat músical dos anys més tard, l’1 d’abril de 1909.

El dia de Corpus de 1907 ix al carrer amb 35 músics uniformats i bandera oferint el seu primer concert. Els músics procedien de l’escola municipal de solfeig i d’altres bandes, ja que hi havia músics experimentats gràcies a la tradició musical i bandística de la ciutat des del segle XVIII.

L’any 1925 concorre al Certamen de València per primera vegada i en 1929 aconsegueix el Segon Premi en la Secció Primera. En 1933 es presenta al Certamen Internacional de Narbona (França) on obté tres primers premis: a Primera vista, Sonoritat i Execució.

En 1949, ja en la postguerra, es reorganitza la societat recuperant la seua banda, i reprén la competició valenciana en la secció especial. En 1950 torna a Narbona (França) on obté la màxima qualificació davant bandes franceses, belgues i suïsses. En la mateixa època alterna els certàmens de València amb altres contractes, com la que va realitzar a l’Escorial. En 1954 obté el Segon Premi en la Secció Especial i en 1955 el tercer. En 1957 concorre al Certamen de Castelló de la Plana i aconsegueix el Primer Premi de la Secció Especial.

Ve després una continuïtat de segons premis en la Secció Especial del Certamen de València, fins que l’any 1975 s’obté el primer. A partir d’aquell any se succeeixen altres premis en el certamen de València, entre els quals destaquen els aconseguits els anys 1984, 1989 i 1992 per anar acompanyats de l’Esment d’Honor.

En Kerkrade (Holanda) obté primers premis els anys 1978 i 1981. En 1990 va assistir al Certamen Internacional de Glasgow (Escòcia) i aconsegueix el màxim guardó. Al setembre de 1993 actua a Estrasburg, convidada pel Parlament Europeu.

Tornant a la nostra terra, en 1994 participa en el Certamen Nacional de Requena on obté el Primer Premi amb Esment d’Honor. Obté el Primer Premi en la Secció d’Honor del Certamen de València els anys 1997 i 1999.

Entrant en el nou mil·lenni, l’any 2002 i 2004 gana el Primer Premi amb Esment d’Honor en el Certamen de la capital valenciana, mentre que en 2007 i 2015 obté el Primer Premi, el Premi a la Millor Interpretació d’un Compositor Valencià, i el Premi a la Millor Banda de la Comunitat Valenciana. En el 2018 torna a guanyar el Primer Premi en la Secció d’Honor del Certamen de València.

A més del seu primer director, Antonio Chornet Font, molts i grans professionals han estat al capdavant de la banda. Actualment ocupa aquest lloc el director Carlos Garcés Fuentelsaz.

Obres que interpreta en el CD

Certamen Levantino, Pascual Marquina Narre.
El Jardín de las Hespérides, José Suñer Oriola.

Jove Banda Simfònica de la FSMCV – Director: Daniel Ferrero Silvage

Naix a Ontinyent en 1965. Va començar els seus estudis musicals a la seua ciutat natal de la mà del Pare Vicente Pérez Jorge. Continua els seus estudis professionals en el Conservatori Superior de Música de València on obté les titulacions superiors de Trompa (1992) amb José Rosell; Harmonia, composició i instrumentació (1995) amb Luis Blanes Arques i Amando Blanquer Ponsoda; Direcció de Cors (1994) amb Eduardo Cifre; i Direcció d’Orquestra (1996) amb Manuel Galduf.

Ha dirigit, entre altres, les agrupacions de l’Orquestra del Conservatori de València, Orquestra Simfònica del Vallés, Unió Musical de Muro, Banda Municipal de Villena, Banda de la FSMCV, Cor de la Generalitat, i des de 1987 fins al 2000, la Banda Unió Artística Musical d’Ontinyent, amb la qual ha aconseguit dos Primers Premis en els certàmens de Cullera i Elda, un Tercer Premi en Camp de Criptana i un Segon en el Certamen Internacional de Bandes de València.

Des de 2001 fins al 2005 ha sigut director titular de la banda Filharmònica Alteanense. Amb aquesta banda va inaugurar el Palau Altea i va obtindre un Segon Premi en el certamen Ciutat de Múrcia en 2001, i la Medalla d’Or amb Esment d’Honor en el certamen de Kerkrade del 2005.

Ha realitzat diversos enregistraments per a l’Editorial Alberry Soart, RNE (cicle concerts en el Palau) i altres entitats culturals d’Ontinyent i Altea. És membre de la Societat d’Autors i Editors i President de l’Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians (ACMMIC).

També ha format part com a jurat en diversos certàmens tant de composició com d’interpretació: Elda, Villena, Altea, València.

En 2010 va ser guardonat per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana amb el Premi Euterpe en la secció de composició de música per a la festa, mentre que en 2013, la mateixa FSMCV li va nomenar director de la seua banda Simfònica per a la temporada 2014.

El 9 d’octubre de 2013 va rebre la Distinció d’Honor de l’Ajuntament d’Alberic per la seua labor i èxits aconseguits al capdavant de la Societat Unió Musical d’Alberic.

Respecte a la composició té estrenades diverses peces com l’obra de música festera per a banda Fantasía para marimba, Tema y variaciones per a orquestra, Sinfonieta per a conjunt instrumental, Ave María per a cor mixt, els poemes simfònics Untinianum, Fa 150 anys i El campanar de la Vila , i dues obres incidentals, una per a orquestra i cor amb text de A. Machado, i una altra per a piano, clarinet i flauta amb text de José M. Rosegue. Per encàrrec de l’Ajuntament d’Elda, va compondre en 1998 la peça obligada (marxa mora de concert Embajador Moro) per al Certamen de bandes d’eixa localitat.

Actualment és professor de Trompa en el Conservatori Professional de Dénia i director de la banda Unió Musical d’Alberic, amb la qual ha aconseguit un Segon Premi en la Secció d’Honor del Certamen Ciutat de València en els anys 2007, 2013 i 2015, un Tercer Premi en 2011, i un Primer Premi en 2017, a més d’en 2009 un Primer Premi en la Secció Simfònica del Certamen Internacional Vila d’Altea.

Obres que interpreta en el CD

Gloses II: I. Moderato | II. Mosso | III. Moderato | IV. Mosso, con certa vivacitá | V. Allegro jubiloso, Amando Blanquer.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías