Search
Close this search box.

Capella de Ministrers presenta el seu últim treball en el Monestir de Sant Miquel dels Reis

Capella de  Ministrers, que aquest mateix any van ser guardonats com a ‘Premi a la formació musical valenciana de caràcter professional’ en la primera edició dels Premis Bankia al Talent Musical en la CV organitzada per la FSMCV, ha publicat “La Ruta de la Seda”, un viatge de 7.000 km, des de la ciutat de Xi’an fins al Mediterrani amb músiques de Xina, Índia, Pèrsia, Egipte, Magrib, Itàlia, Espanya… que són un canal per al diàleg de civilitzacions entre Orient i Occident i de connexió amb la realitat actual. Aquest treball discogràfic, en format lliure amb dos cds, és el número 55 de la formació que celebra en enguany el seu 30 aniversari de presència en el panorama nacional i internacional com un dels referents de música antiga per la seua labor de recuperació i difusió del patrimoni musical des de l’Edat Mitjana al segle XVIII. 

Els dos discos inclouen 25 temes agrupats en set blocs: Serinda o la tierra de los Seres, La llegada de Al-Andalus, Marco Polo, De Bizancio a Italia, Senderos judíos y conversos, Las cantigas i La Corona de Aragón. Carles Magraner, director de Capella de Ministrers, amb la col·laboració de Germán Navarro, departament d’Història Medieval de la Universitat de Saragossa i especialista en les rutes comercials de la seda, realitza per vegada primera un rigorós estudi musicològic del context musical d’aquest fenomen històric i multicultural. Per a Navarro són set baules en la “cadena de processos històrics que va fer possible la inserció de València i el Mediterrani en la Ruta de la Seda” il·lustrats amb “músiques fascinants”.

Per a aquest repertori s’ha comptat amb prestigiosos músics nacionals i internacionals de diferents països vinculats amb aquest itinerari pel qual circulaven idees, religions i cultures. Mara Aranda, Elia Casanova i Iman Kandoussi donen veu a les tradicions i cultures jueva, cristiana i musulmana acompanyades per Magraner, Jota Martínez, Robert Cases, Eduard Navarro i Pau Ballester. Així mateix, incorpora les col·laboracions de Cheng Yu (Xina), Sazed Ul Alam (Índia), Kaveh Sarvarian (Iran), Aziz Samsaoui (el Marroc) i el cor Lluís Vich Vocalis.

Magraner, violagambista i musicòleg, pensa que la Ruta de la Seda “és un dels assoliments més significatius de la història de les civilitzacions” i assegura que “aquest treball vol contribuir, des de la música i la tradició, a la promoció de l’enteniment mutu entre els pobles, al diàleg i a la reconciliació a través de la cooperació entre nacions i persones”.

Per a Magraner aquest ambiciós i complex projecte musical, realitzat amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura (IVC) i de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT), “és primordial connectar-ho amb la realitat que vivim, que tinga una transcendència social, no solament fer un producte cultural amb qualitat i rigor fruit de la recerca històrica”.

Presentació i concert

El treball discogràfic La Ruta de la Seda serà presentat en el Monestir de San Miguel dels Reis, dijous 28 a les 19h, per Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni, Francesc Colomer, secretari autonòmic de l’AVT, i Carles Magraner. Capella de Ministrers oferirà un concert posteriorment, l’entrada és gratuïta fins a completar l’aforament.

Música i turisme a Xina

Capella de Ministrers va collir un gran èxit i acolliment del públic xinés amb aquest programa en els concerts que va oferir en el National Center of Performing Arts de Pequín (Beijing) i Tang Xianzu Grand Theater de Fuzhou a l’octubre passat. Aquests concerts van comptar amb la col·laboració de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM) i de l’AVT, un organisme que treballa en una estratègia i diverses accions de promoció del turisme a través de la cultura.

Amb anterioritat, va oferir aquest repertori a Sagunt i a València en dues ocasions, en la Universitat de València i en la Llotja de la Seda, un edifici del segle XV declarat Patrimoni de la Humanitat. La capital valenciana és un “punt focal” en la part més occidental de la Ruta de la Seda i el seu “paper històric” ha sigut reconegut en el projecte homònim que desenvolupa  Unesco.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías