El compositor Saül Gómez Soler viatja a Canadà per estrenar la seua última obra, Aphocryphos. Es tracta d’un encàrrec del prestigiós clarinetista valencià José Franch-Ballester, la primera interpretació del qual tindrà lloc el pròxim 31 de gener a la University of British Columbia de Vancouver, considerada una de les 40 millors universitats del món, i on el clarinetista treballa com a professor.
La peça, en la qual també ha intervingut el productor musical Raúl Nácher, és una ambiciosa obra forjada després de més d’un any d’intens treball col·laboratiu, amb la voluntat de crear una peça única en aquest gènere.
I és que per a la creació de Aphocryphos s’han utilitzat llibreries de so utilitzades al món del cinema i han intervingut més de 14 músics, les interpretacions dels quals es poden escoltar en la part gravada (tape), sobre les quals, el magnífic solista crea una atmosfera única amb el clarinet com a fil conductor.
Com a resultat, Aphocryphos estimula els sentits de l’espectador amb una obra envolupant “a través d’una paleta de sonoritats repleta de colors, textures i fantasia”, tal com assenyala el propi clarinetista. Per la seua banda, Gómez ho qualifica d’un treball “extremadament complex i innovador, des del punt de vista estilístic i narratiu, amb un elevadíssim nivell d’exigència”. A més, Gómez qualifica de “tot un repte i un gran orgull haver pogut treballar al costat de Franch-Ballester, sens dubte un dels més importants clarinetistas del món, i a més tenir el plaure d’estrenar l’obra en una de les universitats de major prestigi internacional”.
Aphocryphos
Aphocryphos, que en llatí significa “tenebrós, misteriós, ocult”, està estructurada en tres moviments:
I. “Tenebris Monasterium”, basat en la imatge d’un monestir tenebrós i misteriós durant l’Edat Mitjana, representat per una melodia en l’estil d’un cant gregorià amb elements musicals més dissonants i contemporanis, però al mateix temps intercala altres estils musicals que els habitants que vivien al voltant del monestir podrien escoltar durant aquest període com són danses medievals i càntics Sephardies dels jueus.
II. “Mundus Novus”, basat en la imatge de l’arribada a un nou planeta, replet de bellesa i tranquil·litat. El llenguatge musical utilitza uns sons més futuristes i música electrònica dels anys 70.
III. Finale – “Triumphum Ingenium”. El triomf de l’enginy és una celebració i conclusió a aquesta aventura musical, amb elements més minimalistes i cinematogràfics, el clarinet que ha sigut la veu solista durant els dos primers moviments, deixarà de ser-ho en una gran part d’aquest moviment, ajudant a crear textures i acompanyaments a través d’escales, i arpegios a una gran velocitat per a culminar en un gran final a l’estil d’una banda sonora.
Saül Gómez Soler
Nascut a Ontinyent (València) en 1982, és Llicenciat en Percussió i Composició pel Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo de València i en Direcció d’Orquestra pel Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona. A més, ha estudiat direcció de banda a la ISEB a Trento (Itàlia) amb Jean Cober, Félix Hauswith, Carlo Pirola i Franco Cesarini.
És director de l’Agrupació Musical Santa Cecilia de Castalla, l’Associació Artístic Musical d’Oliva i de l’Orquestra Simfònica Caixa Ontinyent i acaba de ser nomenat director artístic de la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) per a la temporada de 2018.
En l’àmbit de la composició, ha escrit obres tant per a banda com per a grups instrumentals, ballets o música de cambra entre uns altres. També ha desenvolupat l’obra obligada en el Certamen Internacional de València de 2015, música de cambra per a l’orquestra de RTVE, l’obra obligada per al festival Percute 2016 i ha realitzat treballs per a solistes internacionals de la talla de José Franch o el duo Madrid Okho, havent rebut nombrosos premis i reconeixements.
Actualment, centra la seua carrera en la composició de música simfònica i música per al sector audiovisual. En aquest àmbit, ha rebut tres nominacions als Hollywood Music in Media Awards de Los Angeles i una per als premis Jerry Goldsmith. En 2018, estrenarà obres en Vancouver (Canadà), Texas (EUA) i la seua música sonarà en auditoris de Japó, Bèlgica, Holanda, Itàlia i Colòmbia.
José Franch-Ballester
Nascut a Moncofa (Castelló), José Franch-Ballester, és un dels clarinetistas més prominents de la seua generació. Va acabar els seus estudis en el Conservatori Superior de Música ‘Joaquín Rodrigo’ de València l’any 2000.
Va completar la seua formació en The Curtis Institute of Music a Filadèlfia (EUA), va guanyar en 2004 el prestigiós concurs novaiorqués Young Concert Artists International Auditions i el Astral Artists a Filadèlfia, els quals li van catapultar a una carrera pels millors escenaris del món. Mostra d’açò són tots els premis que ha rebut com a reconeixement a la seua gran trajectòria, com el Avery Fisher Career Grant 2007 a Nova York i Premi en els Midem Award a Cannes, en el 2009.
Des del passat mes de setembre és professor de Clarinet i Música de cambra en la prestigiosa University of British Columbia en Vancouver (Canadà), considerada com una de les millors universitats a Amèrica del Nord i una de les escoles de música més antigues del país.