La conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha incoat l’expedient per a declarar Bé d’Interès Cultural Immaterial a favor de la tradició musical popular valenciana materialitzada per les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, segons publica el DOGV.
A proposta de la Federació de Societats Musiciales (FSMCV) es van iniciar els tràmits per a reconèixer la labor de les Societats Musicals per la conservació i potenciació del patrimoni cultural valencià gràcies a les tasques de protecció, difusió, foment i promoció de les tradicions musicals i artístiques valencianes que han realitzat al llarg de la seua història.
La Comunitat Valenciana posseeix el major nombre de societats musicals d’Espanya i és de fet, un model a seguir internacionalment. Aquestes, participen en diferents manifestacions culturals i celebracions de tota índole al llarg de l’any. A més, l’activitat en les escoles de música és de forma periòdica seguint el calendari escolar.
Dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana, 416 compten amb una societat musical, la qual cosa implica que el 76,75% dels municipis compten amb una societat musical. Actualment existeixen 549 societats musicals federades, i més de 600 centres educatius. Les societats musicals estan presents al 95% de les poblacions de més de 500 habitants i són el primer agent cultural de la Comunitat Valenciana segons la Universitat de València.
Les Societats Musicals han sigut declarades per la Universitat de València com el principal agent cultural del nostre territori, conformen un extraordinari fenomen associatiu present en tot el territori i el principal agent de contacte entre els diferents estrats de la societat. Aquest fet ho converteix en un dels trets característics més peculiars i diferenciadors de la Comunitat Valenciana al mateix temps que esdevé en un singular element vertebrador del territori.
Les societats musicals s’arrelen amb força al municipi com a estructura de dinamització i cohesió social i de representació col·lectiva. En primer lloc perquè creen un vincle relacional i interactiu que integra els components de l’entitat musical amb els habitants de la població. En segon lloc, perquè ofereixen al municipi un servei com a agrupació musical i com a centre educatiu. I finalment, perquè generen en el si de la societat un sentiment identitari, de pertinença al grup. Tots aquests factors comporten un relleu generacional en la formació de nous músics que permeten la seua transmissió, promoció, valoració i continuïtat, mesures indicades per a la salvaguarda d’un ben immaterial abans citades.
I a més d’aquestes mesures, cal afegir també que des de les societats musicals s’estan duent a terme projectes de recerca i documentació sobre la tradició musical popular de la Comunitat Valenciana en diferents àmbits (arxivística, història i evolució, indumentària…) articulats des de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.
El reconeixement de BIC inclourà la història de l’arrelament de les bandes de música en els municipis, l’evolució de l’activitat cultural, social, musical i educativa de les societats musicals, el repertori musical i l’activitat educativa amb les escoles de educands.
També es té molt en compte la contribució de les Societats Musicals a les festes, costums i tradicions valencianes i la importància socioeconòmica com a recurs de desenvolupament local.