El penúltim lliurament de la col·lecció de disc-llibres que Levante-EMV dedica a les Societats Musicals valencianes en col·laboració amb la FSMCV i la Fundació SGAE eixirà a la venda aquest dissabte 8 de juny en quioscos i punts de venda habituals.
El dinové disc-llibre estarà protagonitzat per la Societat Musical “Santa Cecilia” de Requena i la Societat Musical de Segorbe. La Jove Banda Simfònica de la FSMCV també formarà part d’aquest volum dirigida en aquesta ocasió per José R. Pascual Vilaplana i José Ramón Renovell Renovell.
No ho oblideu: El penúltim volum de la col·lecció només ho podreu adquirir aquest dissabte, 8 de juny, amb el diari Levante-EMV per 5,95€. Reserveu-ho!
Sociedad Musical “Santa Cecilia” de Requena
De 1832 daten les primeres notícies de la Música de la Milícia Nacional de Requena, precedent de la Banda de Música, i que va acompanyar a la formació militar durant la bel·licosa primera meitat del segle XIX marcada per la Guerra de la Independència i les diferents guerres carlistes. D’aquesta primera agrupació naixerien la “Charanga de los Estudiantes”, “Charanga de los Milicianos” i la “Charanga o Música Municipal”. En 1869 una d’aquestes xarangues ja competia musical i políticament amb la Banda de Música Municipal.
En 1886 es va crear la “Sociedad Musical Requenense” per una sèrie d’aficionats sota la direcció del prestigiós Mariano Pérez Sánchez i, d’aquest mateix any, és el primer testimoni escrit de la Banda de Música de Sant Antoni. Mentre que en 1887, José Cervera Cervera dirigia una nova banda a Requena denominada “Sociedad Musical El Progreso”. Se succeeixen així molts anys de rivalitat entre “marianistes” i “cerveristes”.
En 1888 la Banda de la “Sociedad Musical Requenense” és nomenada ja com a Banda de Música Municipal i Mariano Pérez Sánchez el seu director.
En 1921 es van unir les dues bandes (cerveristes i marianistes) i es va formar “La Unión Musical Requenense”, però en 1926 es tornen a separar les bandes entre la “Unión Musical Requenense” (“Los Pamblancos” dirigits per Timoteo López Pamblanco) i “El Fomento del Arte” (“Los Pistoleros” dirigida per Mariano Pérez Sánchez). “Los pistoleros” seran reconvertits en 1928 en Banda Municipal fins a 1932 en què se suprimeix. En 1936 es van tornar a unir les dues bandes sota el nom de “Patronato Musical Requenense”.
Després de la Guerra Civil s’unifiquen les bandes en una sola agrupació denominada “Banda Municipal Santa Cecilia” amb José Sanchis Bosch com a primer director. Altres directors rellevants d’aquest període van ser Guzmán Cárcel i José Goterris.
En 1977 es va crear l’actual Societat Musical “Santa Cecilia” de Requena, la qual en 1978 ja va organitzar la primera Setmana Musical de Requena sota la direcció de Daniel Martínez Marín.
Respecte al palmarés de la seua Banda Simfònica cal destacar el Primer Premi i Esment d’Honor en la Secció Especial del Certamen de Bandes de València l’any 2000. El primer guardó del qual es té constància és el Quart Premi del Certamen de València obtingut en 1887. Uns altres primers premis de la banda corresponen també al Certamen de València en les seues diferents seccions: Primer Premi Certamen de València en la Secció Primera (1988), Primer Premi Certamen de València en la Secció Especial B (1990), i Primer Premi Certamen de València amb la Banda Juvenil (1991).
Requena compta amb el Conservatori Professional de Música “Mariano Pérez Sánchez”, Escola de Música “Santa Cecilia”, la banda juvenil i simfònica de la Societat Musical Santa Cecilia, l’Orquestra Simfònica Ciutat de Requena, l’Orquestra Filharmònica de Requena i altres grups musicals de variats estils (tradicional, jazz, pop…) com la Big band Jazz Ensemble de Requena, el grup de música i ball d’arrel Cantares Viejos, l’Orquestra de Pols i Pua, l’Escola-Rondalla, bandes de cornetes i tambors…
En l’actualitat, Sergio Navarro Bonaviña és director titular de la Banda Simfònica de la Societat Musical “Santa Cecilia” de Requena.
Obres que interpreta en el CD
– Wait of the world, Stephen Melillo.
– Sinfonía en Si bemol: I. Moderately fast, with vigor | II. Andantino grazioso | III. Escapolisca: Rather broad, Paul Hindemith.
Sociedad Musical de Segorbe
Durant el segle XIX i fins a 1928, Segorbe va comptar una banda de música municipal, l’origen de la qual es remunta a la Banda creada pel batalló d’infanteria de la Milícia Nacional en el primer terç del segle XIX i del qual existeix constància documental en l’acord municipal de l’Ajuntament de Segorbe de 14 de gener de 1855.
No obstant això, el germen de l’actual Societat Musical cal buscar-lo en la capella de música de la Catedral segorbina, a la qual pertanyien molts músics i socis fundadors d’aquesta. Van ser aquestos, juntament amb altres simpatitzants, en total uns cent, els que veient l’autèntica situació de deterioració de la banda municipal, van decidir crear una nova societat. El seu reglament va ser aprovat i presentat al Govern de la Província, a l’efecte de la llavors Llei d’Associacions, el 29 de març de 1905, sent el seu primer president José Torres Peyrats.
El primer director i creador de la Banda de Música de la Sociedad Musical de Segorbe va ser José Perpinyà, mestre de capella de la Santa Església Catedral de Segorbe, qui en un any va formar als músics, a pesar que una gran majoria d’ells desconeixien les notes musicals. Agrupant 43 d’aquests músics i sota la batuta de Juan Frasnedo “mestre de piano”, van interpretar el primer concert el 10 de maig de 1906 sota el retaule de la Verge de la Cova Santa en la plaça del seu mateix nom, atés que el mestre fundador era sacerdot i el seu càrrec no li permetia dirigir a la Banda en públic.
Fins a finals dels anys vint a penes hi ha documentació que ens permeten fer una guia del creixement i assentament de la banda de música de la Societat Musical, si bé participa en actes de l’Ajuntament i realitza concerts en les poblacions veïnes. L’any 1928 veu com la Societat Musical pateix un augment considerable del nombre de músics provinents de la desapareguda banda municipal, arribant al número de seixanta places.
Durant la II República, la banda patirà una crisi caracteritzada per la inestabilitat política, que farà que decresca el seu nombre de músics fins a la seua quasi desaparició durant la Guerra Civil, amb una activitat quasi inexistent. En 1942 es crea una Comissió reorganitzadora de la Banda de Música per a construir-la de nou, triant a José Sánchez Sánchez per a la direcció d’aquesta, estant al capdavant de la mateixa fins a 1977. En 1944 es crea un nou reglament, aconseguint aqueix mateix any el Primer Premi en la Primera Secció del Certamen de Castelló, donant per acabat així els seus llargs anys d’inestabilitat.
Durant les dècades posteriors, la banda de la Sociedad Musical de Segorbe es va consolidant en el panorama bandístic de la comunitat, aconseguint diferents premis en certàmens. A causa de l’increment de músics i posseir una nodrida escola d’educands, després de diverses gestions realitzades, al gener de 1980, aquesta passa a ser filial del Conservatori Superior de Música de València. És en aquesta dècada quan la banda de música veu augmentat de forma considerable el nombre de socis i músics, de la mà del seu director Gerardo Cardona Lliso.
Des de l’any 1991 la societat posseeix una escola de música reconeguda per la Conselleria d’Educació, amb nou professors titulats i al voltant de huitanta alumnes.
Dels directors que han passat per aquesta banda es poden destacar els següents: Nicasio Marqués, Carlos Civera, Andrés Ibáñez, Carlos Salvador Beltrán, José Sánchez Sánchez, Gerardo Cardona Lliso, Cristóbal Soler Almudéver, José Vicente Ramón Segarra, Vicente López Gurrea, Vicente Carot Gil i David Gómez Ramírez.
Recentment ha sigut nomenat nou director de la banda simfònica José Luis Granados, qui recull la batuta de mans de Josep Miquel Martínez Giménez.
Obres que interpreta en el CD
– El muñeco de trapo, David Gómez Ramírez.
– Lira d’Iris, Josep M. Martínez.
– Himno a Santa Cecilia, Manuel Aucejo.
Jove Banda Simfònica de la FSMCV – Directors: José R. Pascual Vilaplana i José Ramón Renovell Renovell
José R. Pascual Vilaplana
Naix el 30 d’abril de 1971 a Muro (Alacant) on inicia els seus estudis musicals amb la trompa i el piano en la Unió Musical de Muro, sent els seus professors Salvador Martínez i Mª Ángeles Palacios.
Més tard continua els seus estudis professionals en el Conservatori Municipal d’Alcoi i en el Conservatori Superior de València. Des de 1988 estudia Direcció de Banda amb el mestre holandés Jan Cober, realitzant diversos cursos de perfeccionament en direcció bandística amb Eugene Corporon (University of North Texas).
Ha ampliat coneixements de Direcció en diversos cursos amb professors com José Collado, Gerardo Pérez Busquier o Norman Milanés. En 2004 realitza un Màster Class de Direcció d’Orquestra amb el prestigiós mestre Georges Pehlivanian i l’Orquestra Filharmònica d’Eslovènia en Ljubljana.
Ha treballat com a director titular de diverses bandes d’Alacant (Castell de Castells i Muro) i de València (U.M. de Yátova), destacant la seua activitat en el grup de Música Tradicional “La Xafigà” (1988-1996), la Banda de la Associació Unió Musical de Bocairent (1994-1998), en la Banda de la Agrupació Artístic-Musical “El Trabajo” de Xixona (1995-2002), en la Banda de la Societat Unió Musical de Muro (2002-2007) i en la Banda de la Societat Musical “La Nova” de Xàtiva (2007-2009).
De 2001 a 2014 ha sigut principal director de l’Orquestra Simfònica d’Albacete. Des de gener de 2015 és director artístic de la Banda Municipal de Música de Bilbao. Així mateix és director de la Orquestra de Vents Filharmonia i principal principal director convidat de l’Orquestra Simfònica UCAM de Múrcia. A més ha sigut convidat a dirigir multitud de formacions bandístiques a tot el món.
És compositor de diverses obres per a banda i conjunt instrumental, apareixent alguns dels seus treballs en l’Editorial Piles, Editorial Albadhoc, Edicions Rivera, Editorial Tot per l’Aire, Edicions EGC i l’Editorial Omnes Bands de València. Participa habitualment com a jurat de diferents concursos de composició per a Banda
És director artístic i professor dels Cursos de Perfeccionament Musical del Istituto Musicale Guido Alberto Fano de Spilimnbergo (Itàlia) des de 2007.
Des de 1995 és professor en la Escola Comarcal de Música de la Vall d’Albaida, de 1999 a 2004 en l’Acadèmia “Allegro” de València i de 2002 a 2007 en l’E.C.M. del Comtat.
És soci de la SGAE, membre fundador de l’Associació de Compositors ACMMIC (Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians), membre de WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles) i de COSICOVA (Associació de Compositors Simfònics Valencians).
Vilaplana va participar amb la Banda Simfònica de la FSMCV l’any 2002, compartint la direcció d’aquesta unitat musical amb els directors José Ramón Renovell Renovell i Luis Sanjaime Meseguer.
José Ramón Renovell Renovell
Nascut a Alboraig (València) en 1959, José Ramón Renovell inicia els seus estudis musicals en la Societat Instructiu Musical “La Primitiva” d’Alboraig amb Segismundo Furtat Juanes. Va cursar estudis de Percussió, Piano, Harmonia, Contrapunt, Fuga, Composició i Direcció d’Orquestra en els Conservatoris de València, Madrid, Barcelona i Alacant.
Dels seus professors cal destacar a José Mª Cervera Lloret, José Mª Cervera Collado, Enriqueta Navarro García i Juan García Iborra.
Ha assistit als cursos de Direcció d’Orquestra en l’Acadèmia Musicale Chigiana de Siena (Itàlia) en els anys 1986 i 1987, amb els mestres Carlo Maria Giulini i Guennadi Rozhdestvensky.
També ha assistit als Cursos de Direcció d’Orquestra impartits pel mestre José Mª Cervera Collado a Alacant, Castelló, Cullera, Vinaròs i Alboraig.
Ha estat Director de la Coral “García Julbe” de Vinaròs, amb la qual ha actuat per Espanya i fora d’ella, com en Mannheim i Colònia (Alemanya) i Budapest (Hongria).
En 2002 col·labora com a director amb la Banda Federal de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, compartint aquest càrrec amb els directors José Ramón Pascual Vilaplana i Luis Sanjaime Meseguer.
Des de 1982 és Director de la Banda de Música de la Societat Musical “L’Aliança” de Vinaròs i professor de secundària de l’Institut “Ramón Cid” de Benicarló.
Obres que interpreten en el CD
– Raspeig, José Rafael Pascual Vilaplana
– Gente joven, Josep Roda.