Early Music Morella, Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, inicia el projecte artístic, pedagògic i social que desenvoluparà en diverses ubicacions històriques de la ciutat de Morella (Castelló) del 19 al 25 de juliol. Aquesta és una de les cites més importants de la música antiga en el panorama internacional per la presència de rellevants formacions, intèrprets i cantants.
En la seua huitena edició, sota el títol “Els Borja, una família, un temps, una llegenda”, s’aprofundeix en la música que s’interpretava en el Renaixement, època en la qual aquesta influent família valenciana va posseir un gran poder i influència en tots els àmbits i va donar dos papes Borgia (en la seua transcripció italiana) a l’Església: Calixt III i Alexandre VI. Lucrecia (1480-1519) era filla d’aquest últim i enguany es commemora el cinqué centenari de la seua mort. També es recordarà la figura de Sant Vicent Ferrer (1350-1419), amb una proposta musical relacionada amb la Missa de Notre-Dame de Kernascléden i el seu vincle amb la Dansa de la Mort de Morella, en el 600 aniversari de la seua defunció.
Aquest esdeveniment cultural, que promou l’accés a una formació d’excel·lència en el patrimoni musical antic que impartiran prestigiosos músics i ponents a més de 100 alumnes, oferirà 11 concerts, 4 conferències i diverses activitats complementàries, com a actuacions de caràcter social, visites guiades al Castell de Morella, tallers didàctics, jam sessions medievals, relaxació i ioga per a la pràctica musical…, obertes a tots els públics.
Early Music Morella és un dels cursos especialitzats de música antiga més destacats d’Europa en els quals es combina la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu. Amb ell pretén suplir la manca d’estudis i investigació i abasta repertoris diversos que inunden la capital de la comarca castellonenca dels Ports i potencien un enclavament històric i de mestissatge cultural amb una notable activitat turística.
Homenatge a Lucrecia Borja
Obrirà el Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista Capella de Ministrers el divendres 19 a les 20h, amb el programa Lucretia Borgia, entre la història, el mite i la llegenda, un homenatge basat en el repertori que inclou el disc-llibre que recentment ha publicat la formació i en el qual se submergeix en la música contemporània dels Borja i de Lucrecia, una dona culta i sensible amb les arts però protagonista d’una llegenda negra que va generar un projecte familiar liderat pel papa Alexandre VI que la va utilitzar per a establir aliances estratègiques mitjançant tres casaments.
Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, és un grup de referència en la música antiga amb més de 30 anys de presència en prestigiosos auditoris nacionals i internacionals i amb 58 treballs discogràfics editats.
La cantant saragossana Marta Almajano i el valencià Pablo Márquez (clau) actuaran a la Parròquia Sant Joan Baptista dissabte 20 a les 20h, amb el programa “Tiranno Amor”. Almajano, Premi Nacional de la Música en 2004, ha cantat en festivals i sales de concert de tot el món, va formar part del grup Al Ayre Español de 1987 a 2004, ha sigut convidada per prestigioses formacions i orquestres, realitzat una trentena d’enregistraments i és professora titular de cant històric de l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Márquez és organista de la Catedral de València, posseeix diversos premis d’interpretació i composició, ha fet concerts a Europa, els EUA i el Japó com a solista i amb importants agrupacions camerísticas i orquestrals.
Atsuko Takano i Eduardo Egüez
El mateix dissabte, la intèrpret japonesa Atsuko Takano (clavicordi) oferirà el programa “Glosado”, un repertori intimista en el Saló Gòtic de l’Ajuntament de Morella a les 22:30h. Formada al Japó, Alemanya i Holanda, Takano ha sigut premiada en prestigiosos concursos internacionals com el Arp Schnitger (Alemanya) i el Westfield International Competition (Nova York), ha actuat per tota Europa, els EUA i el Japó com a solista o acompanyant i ha gravat amb la Ràdio Nacional d’Holanda i amb l’Orquestra i Cor de RTVE, formacions amb les quals col·labora regularment. Des de 2017 és directora i organista titular de la Parròquia Sant Nicolás, coneguda com la Capella Sixtina valenciana pels seus frescos.
L’argentí Eduardo Egüez (viola de mà) actuarà amb Ricercare en el Saló Gòtic de l’Ajuntament de Morella el diumenge 20 a les 20h. Egüez ha actuat amb reconegudes formacions, Elyma (Gabriel Garrido), Hesperion XXI (Jordi Savall) i Orchestra Mozart (Claudio Abbado)…, i oferit seminaris i masterclasses a Amèrica, Europa, Àsia i Austràlia, ha guanyat nombrosos premis en concursos internacionals i gravat amb diversos segells discogràfics. Actualment és professor de llaüt i baix continu en la Musikhochsschule de Zurich (Suïssa) i dirigeix el ensemble La Chimera, conjunt que fusiona música, dansa, literatura, imatges… i música antiga i moderna.
Després d’aquest concert, Delia Agúndez (soprano), Toni Aparisi (dansa contemporània), Carles Magraner (viola de gamba) i Robert Cases (tiorba i guitarra) oferiran “A circle in the water” en la Parròquia Sant Joan Baptista, el diumenge 21 a les 22:30h. Aquesta formació proposarà un recorregut a través de la música de mitjan el segle XVI vinculat al sentiment malenconiós en un repertori de música anglesa amb cançons, laments i fantasies de compositors com John Downland, Tobias Hume i William Corkine.
Formacions, intèrprets i cursos
La setmana pròxima seguiran els concerts de rellevants formacions artístiques i intèrprets amb diversos programes: Pablo Márquez (òrgan històric de Turull) amb “Al so de trompetes” actuarà el dilluns 22: Aziz Samsaoui, Silke G. Schulze i Eduard Navarro amb “El retorn del Déu Pa” el faran el dimarts 23; Ad libitum i el Cor Early Music Morella, sota la direcció de Marco García de Paz, amb “I una (B)orgia sonora”, i Mara Aranda amb “Dones d’aigua”, el dimecres 24. En l’últim dia, els alumnes de l’Acadèmia amb “Bassa Capella” (cant, polifonia, vihuela, guitarres i violes) i, finalment, “La dansa de la mort” (cant gregorià, polifonia, mediterrani, coral, percussió i la participació de la Colla de Música Tradicional i l’espectacle dels Dimonis de Morella) clausuraran el festival el dijous 25.
Molts d’aquestos artistes oferiran diversos cursos: flautes, cant gregorià, cant medieval, cant renaixentista i barroc, cor i direcció coral, òrgan i clavicordi, taller de ministrers, violes de mà, guitarra…; d’interpretació de música tradicional per Mara Aranda, Eduard Navarro i Aziz Samsaoui, de dansa (Toni Aparisi) i tallers de música antiga per a xiquets (Jota Martínez). Així mateix, hi haurà conferències al llarg del festival a càrrec de Maricarmen Gómez Muntané, Ana Barri, Francesc Villanueva i Paloma Gutiérrez del Rierol.
Early Music Morella compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Generalitat Valenciana, Turisme Comunitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV), Obra Social La Caixa, Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Cefire Artístic de Castelló, Diputació de Castelló, Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-EE), Associació Ámbit i l’Escola de Música Tradicional de la Ciutat de València (Esmutrad).