Les societats musicals ofereixen a les Corts iniciatives culturals per a la contribuir a la reconstrucció

La Presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Daniela González, ha participat en la Comissió Especial d’Estudi per a la Reconstrucció Social, Econòmica i Sanitària celebrada hui en l’hemicicle de la Corts Valencianes.

Durant la compareixença, la Presidenta ha posat èmfasi en la “situació critica perquè travessen les societats musicals de la Comunitat Valenciana, un dels sectors més afectats per la crisi del Covid-19”. Les pèrdues econòmiques patides pel col·lectiu durant els tres primers mesos de la pandèmia es xifren en cinc milions d’euros, una xifra que lamentablement podria arribar fins als 15 milions en el que queda d’any. A més, i a pesar que més del 90% d’escoles de música han aplicat la docència online, s’estima que a data actual ja s’han perdut dt.́s del 30% d’alumnes, la qual cosa posa en risc la viabilitat de la majoria d’escoles per al pròxim curs. “Ens trobem davant un desafiament sense precedents que pot posar en risc la supervivència de les pròpies societats musicals, declarades Bé d’Interés Cultural Immaterial (BIC) en 2018 i principal agent cultural de la Comunitat Valenciana, segons un estudi realitzat per la Universitat de València” ha explicat la Presidenta.

Davant aquest panorama, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana ha realitzat sengles sol·licituds a ajuntaments, diputacions, Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la Generalitat Valenciana, amb la finalitat que atenguen aquesta situació d’emergència i col·laboren per a establir línies d’ajudes, noves vies de col·laboració i alternatives que ajuden a pal·liar aquesta situació.
”Les societats musicals tenim molt per dir i per aportar en aquest context de reconstrucció social”, ha manifestat González, qui ha recordat que aquest col·lectiu ha jugat un paper essencial com anexionador social en els moments més durs de la pandèmia a través d’iniciatives com el Festival dels Balcons. Accions impulsades des de FSMCV que han posat de manifest la important labor social que aporten les societats com a col·lectiu.

Turisme, educació i innovació, inclusió social i despoblació.

La intenció de la FSMCV, com ha defensat Daniela González en la Comissió, és la de continuar aportant valor a la societat. Per a això hui ha presentat una sèrie de propostes a implementar a fi de contribuir a aquesta reconstrucció des de diversos àmbits d’actuació.

En l’àmbit del turisme, la Presidenta de FSMCV ha manifestat la necessitat de realitzar una “gran aposta pel turisme cultural en el qual les societats musicals poden i deuen jugar un paper protagonista”. Així, ha presentat els nous projectes en la línia estratègica de “Turisme i Música” que duu a terme en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana de manera anual. Entre ells s’inclou la creació d’un circuit de concerts per a incentivar el turisme, tant en zones d’interior com de costa; la creació de rutes turístiques musicals que mostren els enclavaments més rellevants i emblemàtics de la nostra Comunitat amenitzats amb música en directe; o el projecte “Músics amb Denominació d’Origen”, recentment iniciat, l’objectiu del qual és posar en valor als millors ambaixadors culturals que té aquesta terra: els seus músics.

Daniela González ha comunicat hui en la Comissió la intenció de la FSMCV d’oferir tota la seua xarxa de 600 centres educatius i les seues societats musicals perquè les seues aules puguen ser utilitzades a partir de setembre. “Estem en condicions de posar a disposició les aules, instal·lacions i locals de les societats musicals en els horaris de demà perquè puguen ser usades per les escoles infantils, de primària i de secundària de la localitat” ha anunciat Daniela González.

Al seu torn, la Presidenta també ha proposat altres mesures en l’àmbit de l’educació com que el professorat especialitzat de les seues escoles de música puga oferir activitats i assignatures extraescolars canalitzades a través de les societats musicals; cicles formatius amb matèries especialitzades com la gestió cultural, gestió de societats musicals, propietat intel·lectual, etc; la dotació de mitjans tecnològics per a pal·liar la bretxa digital en zones rurals; Tot això se suma a la sol·licitud al Govern Valencià d’una línia d’ajudes per als alumnes de les escoles de música, que no poden accedir a beques públiques per tractar-se d’estudis no reglats.

Un altre dels àmbits clau destacats per la Presidenta ha sigut la despoblació. En aquest sentit la FSMCV ha començat un projecte que sota el lema “Música i despoblació” pretén convertir a les societats musicals en un recurs per a la lluita contra aquesta amenaça per al nostre territori, especialment en zones d’interior. La Presidenta ha recordat que “les societats musicals són un dels pocs moviments culturals que vertebra completament tot el territori de la Comunitat Valenciana, la qual cosa les converteix en un col·lectiu clau per a actuar enfront de la despoblació.” Entre les mesures proposades per FMSCV està la de la creació de Bandes Juvenils Comarcals; activitats com a “parc musical” i “conciertazos” per a xiquets; acostar els cursos que ofereixen des del Centre d’Estudis de Federació a comarques d’interior; la creació de cicles de formació musical per a majors de 55 anys o la creació d’itineraris formatius especialitzats en música dirigits a aturats.

Finalment, en l’àmbit d’inclusió social, un dels valors intrínsecs a les societats musicals, la Presidenta ha defensat que les societats musicals “constitueixen un exemple d’integració tant per a persones que venen de fora com per a persones que per qualsevol circumstància, són diferents o compten amb habilitats especials”. En aquest sentit, la Presidenta ha reiterat l’oferiment d’ajuda per part del col·lectiu de les societats musicals a través recursos com els més de 5.300 professors de centres educatius propis de les societats musicals per a impartir cursos i jornades musicals en projectes d’inclusió social. “Podem portar la música a centres d’acolliment de menors, centres penitenciaris, grups de teràpia diversos, persones amb alzheimer i altres malalties, residències per a majors, etc. i amb això, treballar per la inclusió social i contribuir, entre tots, a crear una nova realitat una mica millor del que la deixem” ha conclòs.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías