El musicòleg Ramón Ahulló presenta dos llibres sobre el compositor suecà José Serrano

La Sala SGAE Centre Cultural de València (C/Blanqueries, 6) acollirà el dimecres 27 de setembre, a les 19 hores, la presentació dels llibres José Serrano (1873-1941). Del músic popular al compositor desconegut, de Ramón Ahulló, i Missa de Glòria a tres veus i cor. Una obra inèdita, de José Serrano, amb estudi i transcripció de les partitures a càrrec d’Ahulló. Publicats per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, tots dos volums tenen com a protagonista al mestre suecà José Serrano, autor de la música de l’Himne de la Comunitat Valenciana, de sarsueles emblemàtiques com La Dolorosa i Els clavells, o de l’òpera La venda dels gats, i de qui, a més, en 2016 es va complir el 75 aniversari de la seua defunció.

L’acte comptarà amb les intervencions de Ramón Ahulló (autor), Álvaro Oltra (director de la SGAE de la Comunitat Valenciana), Abel Guarinos (director del Institut Valencià de Cultura) i Ramon Canut (codirector de les col·leccions de Música del Magnànim). A més, la soprano Núria Naval i la pianista Amparo Ferrís interpretaran en directe diversos interludios musicals signats per José Serrano.

El mestre Serrano menys conegut

Amb títols com La reina mora o La cançó de l’oblit, José Serrano va ser un dels compositors més representatius de la sarsuela en el segle XX. L’enorme èxit collit per algunes de les seues obres va propiciar que, amb el temps, moltes altres de les seues composicions caigueren en l’oblit. En eixa línia, precisament, el llibre José Serrano (1873-1941). Del músic popular al compositor desconegut, de Ramón Ahulló, incideix no solament en la variada i prolífica producció del músic, sinó també en altres aspectes, sovint ignorats, del seu corpus creatiu; per exemple, la seua relació amb la Societat d’Autors Espanyols (germen de l’actual SGAE), la seua activitat empresarial o la seua implicació amb les modes de l’època i el desenvolupament del teatre musical.

Al costat d’aquest imprescindible volum, Ramón Ahulló ha recuperat una obra inèdita de Serrano, Missa de Glòria a tres veus i cor. La publicació inclou un extens estudi musicológico de l’obra i el guió per a orquestra elaborat a partir de la revisió de les partitxeles manuscrites oblidades fins ara. Precisament, més d’un segle després, la peça serà estrenada per l’Orquestra de València i el Cor de la Generalitat Valenciana el divendres 6 d’octubre, en el Palau de la Música de València. El concert es repetirà un dia després en el Centre Cultural Bernat i Baldoví de Sueca.

A propòsit de Ramón Ahulló

Nascut a Sueca (València) en 1964, Ramón Ahulló és llicenciat en Història i Ciències de la Música, i doctor en Musicologia, per la Universitat de La Rioja, amb la seua tesi El teatre musical de José Serrano (1873-1941) en el seu context. Ha desenvolupat el seu treball de recerca entorn de la música espanyola i, en particular, el teatre líric de la segona meitat del segle XIX i primera del XX. Ha publicat diversos llibres relacionats amb el mestre Serrano; entre ells, el conte Pare, vull ser músic. Ha sigut guardonat en els LXII Jocs Florals de Nules, en 2015, pel seu escrit Dintre de la tradició: José Serrano com a conreador de pasdobles, i en els I Premis d’Investigació i Divulgació de Nules, en 2016, per A la recerca documental d’un patrimoni oblidat: el teatre líric en valencià.

A propòsit de José Serrano

Nascut a Sueca (València) en 1873 i mort a Madrid en 1941, José Serrano va ser un dels compositors més rellevants de sarsuela durant el passat segle XX. Educat en un ambient musical, tocava el violí i la guitarra, actuava en la banda que dirigia el seu pare, i va estudiar piano, harmonia i composició. En 1889 es va traslladar a València per a estudiar amb Salvador Giner i matricular-se en el Conservatori, a l’orquestra del qual es va incorporar també. En 1895 va arribar a Madrid, on va treballar com a copista de Manuel Fernández Caballero.

Amb l’estrena, l’any 1900, de El motet, amb llibret dels germans Álvarez Quintero, José Serrano va trobar el camí de l’èxit. Un triomf que va ser afermant en els anys següents amb La reina mora, Moros i cristians, La cançó de l’oblit, La Dolorosa… En 1944, ja a títol pòstum, es va estrenar Golondrina de Madrid. Serrano va signar també l’òpera La venda dels gats.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías