Músics i fallers coincideixen en la necessitat de dignificar la presència de les bandes de música en les Falles

Representants del món de les Falles i de les bandes de música coincideixen en la necessitat de dignificar la presència de les bandes de música en les Falles sumant esforços i mitjançant l’aplicació de mesures que milloren aspectes com les plantilles, el repertori, la imatge dels músics, etc. Aquesta és la principal conclusió de la taula redona que divendres passat van organitzar la Falla Trinitat Alboraia de València i l’Associació Música Jove i en la qual van participar el president i Fallera Major, Toni Cherino i Raquel Guillot, respectivament; Enrique Barrachina (director de la banda de la AMJ); Hugo Chinesta, compositor; Toni Morellá, músic; Marta Company, fallera i músic, i Antonio Aliaga en representació de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV).

Quin és el paper de la música en la festa fallera, com són les relacions entre músics i fallers, varietat i qualitat del repertori musical, ajudes a la contractació de bandes de música o la presència de les xarangues van ser alguns dels aspectes tractats durant el debat que, segons Toni Cherino, ha servit per “conèixer aspectes i opinions que des del món de les falles desconeixem de la relació música i falla i que ens ajudaran a obrir fronteres que fomenten la col·laboració entre associacions musicals i comissions falleres amb projectes conjunts que promoguen la cultura”.

Per a Enrique Barrachina és necessari “definir en quin tipus d’actes han de tocar les bandes de música així com les condicions mitjançant un contracte legal que garantisca qualsevol tipus d’incidència. I hauria de ser la FSMCV qui ho proposara”. Segons Barrachina ha d’haver-hi més col·laboració entre aquests dos col·lectius per a anar més enllà de la relació mercantil i desenvolupar un altre tipus de projectes que enriquisquen a tots dos.

Durant la taula redona també es va parlar sobre les diferències entre les bandes de música i les xarangues, que són formacions que interpreten un altre tipus de repertori i actuen en un altre tipus d’actes. En aquest sentit, va lamentar “l’espectacle patètic que algunes formacions musicals donen en falles i que tiren pel sòl el treball que durant tot l’any realitzen les societats musicals. El que demane és que no es comparen les bandes amb les xarangues i que es reflexione per a intentar recuperar el paper de les bandes de música a les Falles.

Per la seua banda Raquel Guillot va assenyalar que no s’entendrien unes Falles sense música i Marta Company va elogiar el treball que desenvolupen els músics durant les festes falleres, felicitant als organitzadors per l’edició d’aquest CD.

Toni Aliaga va explicar el projecte Música i Falles de la FSMCV sorgit amb l’objectiu de reivindicar el paper de la música com un element fonamental de les falles. La Federació, que forma part de la comissió de seguiment del projecte de Falles UNESCO, ha començat a tenir alguns contactes amb la JCF per a portar endavant una sèrie de recomanacions sobre la presència de les bandes en les falles i en aquests moments està a l’espera d’una reunió amb la JCF per a concretar aquests aspectes i que es podrien plasmar en una espècie de conveni similar al que hi ha amb altres festes que inclouria mínim de nombre músics en cada acte, repertori, indumentària, comportament dels músics, etc. Així mateix va al·ludir a l’escàs pressupost que les Falles solen dedicar a la música en comparació d’altres festes com per exemple les de Moros i Cristians (les Falles van destinar a la festa en 2013, tan sol l’1,45% del pressupost).

Molt interessant va ser l’aportació de Toni Morellá, que durant més de 40 anys ha participat com a músic en moltes festes al llarg de tota la Comunitat Valenciana, qui va fer una descripció de les diferents formacions musicals que actualment podem veure en les Falles i que han arribat fins i tot a la presència de xarangues amb micròfon. Per a Morellá la disminució de les plantilles i el repertori és reflex de la visió que, lamentablement, es té de la música, que és un “tresor i un patrimoni cultural” pel que és indispensable millorar la imatge de la música perquè “les Falles són un gran aparador per a les societats musicals”.

Segons el compositor Hugo Chinesta “al contrari que en el cas de la indumentària, en el qual s’ha intentat recuperar la tradició, en la música no hi ha hagut eixa evolució per recuperar composicions musicals falleres”. De fet, en l’actualitat s’utilitzen tres peces adoptades d’altres festes a pesar que existeix repertori, com és el cas dels pasdobles dedicats a les Falleres Majors de València. En definitiva “repertori faller sí que hi ha però es desconeix i no s’interpreta”. En aquest sentit va comentar que seria molt enriquidor “poder accedir als pasdobles dedicats a les Falleres Majors de València perquè en l’actualitat no és possible i fomentar el repertori d’autors valencians que sí que ho hi ha”.

01. Mesa redonda. Feb2018

La Super.Band: una banda de xiquets tocarà en l’Ofrena

En aquest mateix acte, la Falla Trinitat-Alboraia va presentar el CD que ha gravat la banda de l’AMJ amb motiu de la celebració del 50é aniversari de la seua comissió infantil i del seu Himne i que inclou, entre altres peces, una marxa dedicada pel compositor David Rivas Domínguez a la Falla valenciana.

Així mateix, l’AMJ va presentar la Super.Band, una banda de música integrada per xiquets d’entre 10 i 15 anys que participarà en l’Ofrena del 17 de març acompanyant a la Falla Trinitat-Alboraia. Es tracta d’una iniciativa que pretén fomentar activitats entre els músics més joves i que s’ha difós entre societats musicals de tota la Comunitat Valenciana amb l’objectiu d’aconseguir que almenys 200 joves músics participen en aquesta Super.Band.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías