Search
Close this search box.

Sant Miquel dels Reis mostra amb visites guiades els àngels músics de la Catedral de València i rèpliques dels seus instruments

La Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i la Fundació Cultural CdM, mostren amb visites guiades en Sant Miquel dels Reis els àngels músics descoberts en la volta de la Catedral de València, oculta per una talla barroca, i les rèpliques dels instruments que porten realitzats per prestigiosos luthiers espanyols i europeus. Aquest projecte conjumina història, art i música amb un vessant pedagògic i didàctica entorn del Segle d’Or valencià.

L’exposició permanent D’Atzur i Or. El silenci dels àngels, produïda per la Generalitat Valenciana amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura, està composta per diversos materials expositius com a panells gràfics didàctics, llenços de gran format, rèpliques dels àngels músics, maquetes de la Catedral de València, audiovisuals del procés de restauració dels frescs… Així mateix, inclou la reconstrucció de 15 instruments: cèrcol de sonajas, arpa Saltiri, “dulcema”, flauta, flauta doble, òrgan portàtil, viola de mà, llaüt, viola amb arc, viela, arpa, dues xirimites i dues trompetes; finançada per la Fundació del Palau dels Arts.

Exposicion D Atzur20i20or20200120281729

D’Atzur i Or [De blau i or] pretén donar a conèixer a la ciutadania i, especialment a joves estudiants, alumnes d’escoles de música i conservatoris, la troballa realitzada en 2004 a la Capella Major de la Catedral de València i posar en valor l’esplendor i conservació dels frescs, així com la rellevància del patrimoni cultural valencià. La restauració de les pintures renaixentistes va ser realitzada per l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de la Generalitat Valenciana, fruit d’una recerca i estudi de la documentació conservada.

Difusió de la mostra

La Fundació Cultural CdM, que coordina els aspectes tècnics de l’exposició amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, ha proposat a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) col·laborar en la difusió de la mostra per a facilitar l’assistència dels músics d’aquest col·lectiu.

En l’exposició, que ha viatjat a Roma, Madrid, Granada, Guadassuar, València (La Llotja), Alcoi i Xàtiva, s’informa al visitant de la història que envolta aquest descobriment des de la gènesi d’aquestes obres artístiques encarregades als italians Paolo di Sant Leocadio i Francesco Pagà en 1472, fa 545 anys, pel cardenal i arquebisbe de València, Rodrigo de Borja, futur papa Alejandro VI (Xàtiva 1431 – Roma 1503).

Instruments per al Cant de la Sibil·la

Carles Magraner, musicóleg i violagambista, va coordinar en 2006 el projecte de reconstrucció d’uns instruments que actualment són utilitzats per Capella de Ministrers per a la interpretació del Cant de la Sibil·la, un drama paralitúrgic que es representarà en la Catedral de València l’1 de desembre.

D’Atzur i Or, inaugurada al juliol passat, es pot visitar gratuïtament tots els dissabtes i diumenges a les 11.00 i 12.00 prèvia reserva en el correu exposicio_angels@culturalcdm.eu.

Exposicion D Atzur20i20or202003202826529

Compartir:

Últimas noticias

Categorías