Les Societats Musicals aporten 40 milions d’euros al PIB de la Comunitat Valenciana

La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i la Unitat d’Investigació en Economia de la Cultura i Turisme (Econcult) de la Universitat de València han presentat aquest matí en La Nau els resultats de l’estudi “Actualització de les Dades sobre l’Estructura Econòmica, la Dimensió Econòmica i l’Impacte de les Societats Musicals” a la Comunitat Valenciana.

Aquest informe s’ha desenvolupat per a actualitzar les dades obtingudes en el primer estudi realitzat en 2009 amb l’objectiu de conèixer la dimensió pressupostària i econòmica de les Societats Musicals en les tres províncies i, per tant, la seua contribució per a la creació de riquesa i ocupació i la distribució territorial de les Societats Musicals en les tres províncies.

FSMCV UV Pedro Rodríguez (i), president de la FSMCV, i Pau Rausell (d), director de l’estudi i coordinador de Econcult (Universitat de València) durant la presentació de l’estudi Actualització de les Dades sobre l’Estructura Econòmica, la Dimensió Econòmica i l’Impacte de les Societats Musicals . FOTO: Natxo Francés

L’estudi ha sigut presentat pel director d’aquest projecte i coordinador d’Econcult, Pau Rausell, junt al president de la FSMCV, Pedro Rodríguez.

Els resultats d’aquest anàlisi són una informació estratègica per a comprovar la rellevància de les Societats Musicals per al desenvolupament soci-econòmic de la Comunitat Valenciana i l’articulació de mesures d’intervenció pública”, ha declarat Pau Rausell.

Entre les principals conclusions presentades destaca, segons Rausell, que les Societats Musicals van afrontar la crisi amb una notable resiliència, ja que van passar de ser 527 en 2009 a 547 en 2016 (data en la qual s’ha contextualitzat l’estudi).

A més, tant el suport de la massa social com del nombre de músics es manté a nivells de 2009. D’aquesta forma, el nombre de socis continua entorn dels 139.608 en 2016 (140.119 en 2009) i el de músics en 41.147 enfront dels 40.899 de 2009.

És molt destacable el creixement del nombre de educands en les Escoles de Música que ha crescut un 22%, passant de 43.084 a 52.490 en 2016.

datos3 TZ opt

La crisi ha sigut sobretot una crisi de valors i aquestes xifres evidencien com la societat valenciana veu en les Escoles de Música un lloc de desenvolupament i creixement en valors. La demanda d’educació musical ha augmentat notablement malgrat viure entre 2009 i 2016 possiblement els moments més durs a nivell econòmic en el nostre país. Per tant, hem de continuar oferint a tots eixos alumnes el que necessiten i cuidar les nostres Escoles de Música com a base de la tradició musical de la Comunitat Valenciana”, ha afirmat Pedro Rodríguez, president de la FSMCV.

Juntament amb açò, que el nombre d’alumnes i alumnes de les Escoles de Música haja crescut durant aquestos anys posa de manifest que estem sabent adaptar-nos als profunds canvis que està patint la societat en aquestos moments. Les nostres escoles estan caminant pels camins de sempre però ampliant-los a l’autopista de les noves tecnologies, tot açò mantenint els seus valors tradicionals de treball en equip i esforç comú, la necessitat de sentir-se important però no imprescindible i el reconeixement de la labor ben feta que s’estenen entre el nostre alumnat des d’edats molt primerenques i que són valors cada dia més reconeguts per la societat. També la igualtat de gènere, tret que en altres activitats encara té molt camí per recórrer però que en el nostre alumnat ja s’ha aconseguit totalment”, ha afegit el president de la FSMCV.

Pel que es refereix a la producció, Pau Rausell ha assenyalat que si les Societats Musicals foren empreses tindrien un nivell de producció agregat de quasi 66 milions d’euros, la qual cosa les posicionaria com la 170a empresa de la Comunitat Valenciana en termes de facturació.

La riquesa que genera se situa entorn dels 40 milions d’euros, la qual cosa suposa un 0,04% del PIB de la Comunitat Valenciana en 2016. I açò suposa un creixement del 25%, en valors corrents, i un 15% en valors constants pel que fa a l’estudi realitzat en 2009.

El creixement del Valor Afegit de les Societats Musicals es deu a un model de major austeritat en els consums intermedis i en un notable increment de les despeses de personal i la Seguretat Social, dada directament relacionada amb el creixement dels serveis oferits en les Escoles de Música”, ha explicat el coordinador de Econcult.

Pel que es refereix a l’evolució de la dimensió pressupostària, s’extrau que aquesta es va mantenir amb certa estabilitat en els últims 5 anys (entorn dels 49 milions en termes d’ingressos totals agregats).

En relació als ingressos de les Societats Musicals és més que resaltable que la seua principal font de finançament són les matrícules (38,3%), seguides pels convenis amb les corporacions locals (10,4%). A més, destaca l’augment de les ajudes rebudes d’Europa, encara que fins a 2016 van continuar sent proporcionalment una part molt xicoteta dels seus ingressos (0,4% aconseguint quasi els 200.000€). Des del punt de vista de l’estructura dels ingressos, les subvencions de totes les administracions continuen únicament situant-se al voltant del 22%, la qual cosa és mostra del gran treball realitzat per les Societats Musicals per a auto-sostenir-se econòmicament.

Actualment, la FSMCV és una associació que agrupa a 549 Societats Musicals i les seues escoles de música (el 50% d’Espanya), amb 40.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis. Les Societats Musicals estan presents en el 95% dels municipis d’Alacant, Castelló i València de més de 500 habitants.

 

EN EL SEGÜENT ENLLAÇ POTS DESCARREGAR L’INFORME REALITZAT PER LA UNITAT DE RECERCA EN ECONOMIA DE LA CULTURA I TURISME (ECONCULT) DE LA UNIVERSITAT DE VALÈNCIA: https://50aniversario.fsmcv.org/descargas/estudio-economico-ssmm-uv.pdf


Fotografia: Natxo Francés

Compartir:

Últimas noticias

Categorías