Les Corts Valencianes han rebut aquesta vesprada a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) amb motiu de la celebració del 50é aniversari d’aquesta entitat que és, segons la Universitat de València, el principal agent cultural de la Comunitat.
En aquest acte, que ha comptat amb la presència del president de Les Corts, Enric Morera, i en el qual han participat tant la Junta Directiva de la FSMCV, com els seus expresidents i els directors de les unitats artístiques de la FSMCV (Banda de Dones, Jove Orquestra Simfònica i Jove Banda Simfònica), així com el seu equip d’empleats, el paper protagonista ho han tingut els 30 presidents comarcals de l’actual estructura de la FSMCV.
Com ha assenyalat, el president de la Federació, Pedro Rodríguez, “hem volgut donar protagonisme a la nostra terra i a la nostra gent, a la seua extensió i diversitat i, per això, hem donat veu als presidents i presidentes comarcals de la Federació en aquest hemicicle”.
Rodríguez ha ressaltat també el fet de l’aprovació en Les Corts d’una iniciativa per a l’anhelada declaració com BIC del col·lectiu al novembre de 2015: “molt ràpid, i gràcies a una iniciativa arreplegada per aquesta casa de forma unànime, la tradició musical valenciana materialitzada per les nostres societats musicals, serà declarada Bé d’Interès Cultural Immaterial”.
Diamar Ramón, presidenta de la comarca de la Vall de Càrcer, ha intervingut en l’acte en representació de tots els presidents comarcals per ser la que compta amb una major antiguitat en el càrrec de l’actual estructura de la FSMCV (14 anys).
“Vull ressaltar el que comporta pertànyer a una Societat Musical i a la seua junta directiva en la nostra terra… anar casa per casa, veí per veí buscant socis, portar als alumnes amb el teu propi cotxe a classe o a un concert, reunions fins a les tantes de la nit, organitzar concerts, gestionar els comptes, emplenar entrepans… és la història de tants i tantes, una història d’entrega, d’altruisme, de col·laboració”, ha manifestat Diamar Ramón.
En aquesta trobada, la FSMCV ha agraït a Les Corts el seu suport i ha recordat que el pròxim 29 d’abril es compliran 20 anys del dia en què els músics i la música valenciana van ser protagonistes absoluts d’aquesta càmera en aprovar una Llei Valenciana de la Música que encara hui és exemple per a moltes altres administracions.
No obstant açò, en aquest sentit i per a continuar evolucionat en pro de la tradició musical valenciana, Pedro Rodríguez ha informat que “anem a sol·licitar formalment l’estudi, dins de la comissió parlamentària corresponent, de l’estat actual i del desenvolupament que ha tingut la Llei Valenciana de la Música durant aquests 20 anys, sol·licitant a les seues senyories la seua reforma i adaptació als temps actuals”.
50é aniversari de la FSMCV: 18 Guinness World Records
En aquesta trobada a Les Corts Valencianes, la FSMCV ha destacat el gran paper que la FSMCV ha tingut en el desenvolupament del moviment associatiu de les Societats Musicals a la Comunitat des de la seua creació al març de 1968.
Hui el col·lectiu està format per 549 Societats Musicals (més que municipis hi ha a la Comunitat), i agrupa a 200.000 socis, 60.000 alumnes i 40.000 músics que generen quasi 2.000 unitats artístiques com a expressió màxima de la cultura popular valenciana.
Per a commemorar el seu 50é aniversari i el seu paper com a principal agent cultural a les tres províncies, la FSMCV ha programat més de vint esdeveniments de diversa tipologia com a concerts, seminaris d’investigació, conferències, congressos, homenatges, etc. Entre aquestos, cal destacar actes multitudinaris i de gran força simbòlica com l’homenatge a les Escoles de Música a Alacant i Castelló i, per descomptat, l’homenatge a totes les Societats Musicals i músics de la Comunitat que tindrà lloc al camp de Mestalla del VCF al mes de maig; en ells s’ha proposat l’objectiu de batre 18 Guinnes World Records relacionats amb la música.