Search
Close this search box.

Obres d’estrena i exclusives per a la 46a edició del “Mà a mà” de Bunyol

La 46a edició del concert “Mà a mà” de Bunyol continua ascendint en la seua qualitat musical. Enguany les seues dues bandes –“La Armónica” i “La Artística”- posaran sobre el faristol obres per encàrrec, exclusives i d’estrena. El nivell i l’exigència va pujant any rere any i és per això que directors i músics busquen nous reptes.

És el cas del Centre Instructiu Musical “La Armónica” de Bunyol, que enguany actuarà en primer lloc, i que sota la batuta de José Tello posarà sobre l’escenari una única simfonia, tal com va fer l’any passat. Es tracta de Metropolis Symphony del prestigiós compositor estatunidenc Michael Daugherty. Tello ha destacat -durant la presentació del programa, que ha tingut lloc en la Diputació de València- que aquesta simfonia està composta entre els anys 88 i 93 i està basada en els còmics dels anys 50 i 60 del famós superheroi: “Superman”. El director de “La Armónica” ha assenyalat que “la història d’aquesta composició, que compta amb cinc moviments, es desenvolupa a la Nova York de Superman. En ella podem veure a través de la música els diferents episodis de la història d’aquest superheroi des dels seus enfrontaments amb el seu arxienemic, passant per la destrucció del planeta Cripton, fins a arribar a la història d’amor amb Lois Lane”. Tello ha recordat que “quan em vaig posar en contacte amb el compositor em va mirar amb cara de dir: tu estàs boig. No obstant això, quan he fet la transcripció i ha vist que una obra d’aquest calibre s’ha pogut adaptar a banda, llavors m’ha dit que avant”. Per a José Tello “ha sigut la transcripció més complicada que he fet fins hui i serà la composició més complicada que El Litro ha interpretat en els últims anys, però és una obra que no deixarà indiferent a ningú i és tot un repte per a nosaltres”.

Per part seua, la presidenta de “La Armónica”, Rosario Pardo ha destacat que serà “tot un honor poder comptar durant la setmana del Mà a mà amb el compositor -Michael Daugherty- que veurà de primera mà com queda la seua obra a les nostres mans i viurà amb els litreros aquest concert”. Pardo ha assenyalat que “cada edició del concert Mà a mà és única i irrepetible. Els nostres músics i la nostra societat quan han acabat amb els seus compromisos de tot l’any, centren tots els seus esforços en aquesta cita, els músics empren les seues vacances a preparar aquest concert amb assajos parcials i generals. Són el nostre major valor”. La presidenta de “La Armónica” ha afegit que “el Mà a mà és un concert que s’ha convertit en el màxim exponent de la música de bandes en la nostra comunitat”. Pardo ha acabat la seua al·locució enviant un missatge als mitjans de comunicació, especialment a la radiotelevisió pública valenciana. Ha dit que “ja que comptem amb un concert d’aquest calibre, és necessari que la televisió pública valenciana es faça ressò d’aquest esdeveniment i el retransmeta en directe tots els anys”.

La segona banda a actuar enguany serà la Societat Musical “La Artística” de Bunyol, que també comptarà amb obres d’estrena i per encàrrec. El seu director convidat serà Salvador Sebastià. El títol del seu programa és “Grafítica” i dins d’eixa programació interpretaran les obres: Les Fàbriques de Rafael Beltrán Moner, BoDEGA del mateix Salvador Sebastià i la Simfonia núm. 6, Grafítica composta per Andrés Valero-Castells, que és la que li dóna nom al programa. Sebastiá ha assenyalat que “Grafítica és una obra amb un marcat caràcter social, i reivindicatiu, un rerefons pacifista, i referències evidents a l’Street Art. De fet, un dels seus passatges fa referència a Banksy -un dels artistes de carrer més reconeguts de tot el món-. En els seus quatre moviments: TAGGERS, MUJICA’S RAP, BANKSY’S ANSWER i PEACE DANCE, també reflecteix el que va ser el discurs de l’expresident de l’Uruguai davant l’Assemblea General de Nacions Unides, que ofereix precises claus per a construir un món millor”.

Per part seua, el president de “La Artística”, Francisco Blasco ha insistit que “el Mà a mà és el concert més important de l’any, per a la nostra societat i per a Bunyol. Significa molt per als nostres socis”. Blasco ha al·ludit al programa de la banda i ha recordat que “fa un any comencem el projecte per a preparar el Mà a mà i el nostre objectiu era demanar obres per encàrrec i exclusives que ens permeteren oferir el nostre millor nivell musical en aquest concert”. El president de “La Artística” ha destacat que “un concert com el Mà a mà ens alimenta l’ànima, per al músic és la culminació del seu any professional. Molts d’ells empren les seues vacances i treballen més perquè tot isca a la perfecció”. Blasco, en la mateixa línia que Rosario Pardo, ha enviat un missatge als mitjans de comunicació perquè internacionalitzen més “el nostre concert”.

Presentació del “Mà a mà” en la Diputació de València

L’acte de presentació de la 46a edició del concert “Mà a mà” de Bunyol s’ha realitzat al Pati de l’Escala de la Diputació de València. La comitiva de Bunyol ha sigut rebuda pel president de l’ens provincial, Toni Gaspar. Ha dit que “és un honor rebre a la casa de la música, al poble de la música”. Gaspar ha destacat que “concerts com aquest, són l’exemple de la importància de les bandes de música en la nostra comunitat”. De fet, ha ressaltat Toni Gaspar, que “la Diputació ha volgut posar en valor aquesta idiosincràsia i creat un apartat específic en Diputació per a les bandes de música, del qual s’encarrega el diputat de Turisme i alcalde de Cullera, Jordi Mayor, que hui ha debutat en aquesta matèria, amb aquest acte“. El president de la Diputació, també ha deixat la porta oberta al fet que “l’Ajuntament de Bunyol i l’ens provincial ens posem a la feina per a la creació d’una comissió mixta, perquè dins de quatre anys el Mà a mà celebra el seu 50é aniversari i això cal preparar-ho amb antelació i celebrar-ho amb magnificència”.

Precisament, Jordi Mayor ha dit sentir-se “molt honrat i orgullós que el meu primer acte com a diputat en aquesta matèria, siga la presentació del Mà a mà”. Major abans de parlar de l’esdeveniment, ha tingut unes paraules de record per al director i compositor, Francisco Grau Vergara, mort fa uns dies i que a més, “de manera directa i indirecta també va participar en el Mà a mà”.

El diputat de Turisme i Bandes de Música ha recordat que “hi ha molt poques coses tan valencianes, com l’esmorzar i les bandes de música. Al voltant de les bandes de música es poden escriure moltes històries. He tocat amb Natalia Montañés -actual presidenta d’honor del concert-, he tocat obres d’Andrés Valero. I és per això, perquè som una gran família, que l’administració ha d’estar al costat de projectes com aquest”. Major ha insistit que “quan entrem en la nova corporació, era el moment de diferenciar la idiosincràsia de la cultura de les bandes de música. Això havia de tindre una referència específica, per a centrar el tir i perquè les bandes tinguen un interlocutor directe. És per això que creguem aquest apartat específic del qual m’encarregue”. Respecte al “Mà a mà”, Major ha dit que és “un concert únic, del qual s’han de preocupar més els mitjans de comunicació perquè eixa música, eixa cultura arribe a les cases de tots els valencians”.

L’Alcaldessa de Bunyol, Juncal Carrascosa ha mostrat la seua satisfacció perquè “siga Jordi Mayor qui ocupe una cartera en Diputació d’aquestes característiques. Perquè ha sigut músic, és membre de l’Associació Bunyol-Cullera-Llíria i coneix a la perfecció el món bandístic”. Carrascosa, també ha agraït a Toni Gaspar la cessió de la Diputació per a presentar un concert que “va més enllà de la música”. L’alcaldessa ha remarcat que “hi ha una part molt important de misticisme i passió en aquest esdeveniment”.

Carrascosa ha destacat que en aquest concert “hi ha dos tipus de públic. Un, l’aficionat a la música que veurà la seua banda i de pas veu a l’altra. I l’altre, és l’entés de la música que en el seu calendari fixa la data del Mà a mà”. En aquest sentit Juncal Carrascosa ha volgut anar un pas més enllà i ha animat a “eixe públic que vulga viure una experiència única, a acudir a Bunyol eixe cap de setmana, ara que es porta tant el turisme d’experiències. La gent ha de viure aquest concert almenys una vegada, perquè estic segura que s’enamoraran de la música i de tot el que l’envolta”. L’alcaldessa també ha volgut lloar “el treball i la labor dels músics i de les societats que s’empren a fons per a oferir el seu millor nivell en una nit increïble”.

Per part seua, l’edil de Cultura de l’Ajuntament de Bunyol, Juan Luis Pallás també debutava en aquestes lides. És músic i coneix a la perfecció el que és tocar al “Mà a mà”. Per això, ha dit que el concert “és l’acte més gran que puga haver-hi a nivell musical. De fet, les societats i els directors busquen el millor repertori, peces úniques i posen tota la carn en el rostidor, per a brindar-nos una nit irrepetible”. A més, ha insistit “els músics deixen les seues vacances i el seu temps lliure per a tocar amb les seues respectives bandes. I tot perquè el públic se senta orgullós del treball realitzat”.

Juan Luis Pallás, com a bon coneixedor del concert ha recordat que “eixa nit hi ha rivalitat, hi ha passió, les dues societats guanyen sempre i amb el seu treball guanya la música i la cultura del nostre poble”. Pallás, també ha agraït a Diputació la cessió d’aquest espai per a la presentació d’un esdeveniment que “eleva a Bunyol al més alt”, ha dit.

Finalment, cal destacar que enguany, per primera vegada des que es va instaurar la figura del President d’Honor, una dona ostentarà eixe càrrec. Es tracta de Natalia Montañés. En l’actualitat és gerent de Trepse Swing, secretària del Congrés Iberoamericà de Compositors, Directors i Arranjadors de Bandes Simfòniques i Ensembles i, des de setembre de 2018, Directora Titular de la Banda Simfònica de la Unió Musical de Catarroja. Montañés, present en l’acte, ha dit sentir-se “molt orgullosa perquè ser la primera en alguna cosa sempre és important, però si a això li afegim que he forjat tota la meua trajectòria en el món de la música, es completa el cercle. Ser la presidenta del Mà a mà és una cosa que engrandeix a una persona. Per això, vull agrair a les societats i a l’Ajuntament el deixar-me ser la persona que enguany represente a un gran concert com el Mà a mà”. Per cert, que Montañés serà l’encarregada de dirigir l’Himne a Bunyol amb el qual es tancarà el concert.

Sobre el nomenament de Natalia Montañés com a Presidenta d’Honor, tant Juncal Carrascosa, com Juan Luis Pallás han dit que “no pot haver-hi millor ambaixadora d’una cosa tan gran com el nostre concert”.

A l’acte, a part de representació de totes dues societats musicals, mitjans de comunicació i públic en general, ha acudit el vicepresident de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Manuel Muñoz Pérez.

Finalment, cal recordar que el concert serà el pròxim 17 d’agost a les 22:30h a l’Auditori Municipal de San Luis, entre “La Armónica” i “La Artística”, dues formacions bandístiques campiones del món en l’Olimpíada de Kerkrade (Holanda).

Compartir:

Últimas noticias

Categorías