Morella es prepara per acollir el VII Festival Internacional entorn de la música antiga i tradicional

Early Music Morella, Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, desenvoluparà el seu programa pedagògic, artístic i social, del 20 al 26 de juliol, en diverses ubicacions de la ciutat de Morella (Castelló), que es prepara per a acollir aquest esdeveniment cultural de referència a Europa que promou i impulsa l’accés a una formació d’excel·lència en el patrimoni musical antic impartida per prestigiosos músics i ponents.

En la seua setena edició s’oferiran 10 concerts, nombroses conferències i activitats que giraran entorn de la música tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica en una programació que coincideix amb el 54t Sexenni, festa que se celebra a Morella una vegada cada sis anys des de 1678.

El projecte d’enguany, sota el títol Arrels (Arrels), constitueix un dels cursos especialitzats de música antiga més rellevants en els quals es fusionarà la música culta i la tradicional com a segell i tret distintiu. En els set dies, Early Music Morella desplegarà en la capital de la comarca castellonenca dels Ports la seua proposta associada al patrimoni potenciant un enclavament històric i de mestissatge cultural.

El festival està obert a tots els públics i pretén suplir la manca d’estudis i recerca abastant un repertori que va de l’Edat Mitjana al Renaixement incorporant músiques procedents de les Tres Cultures (cristiana, jueva i musulmana).

Formacions, músics i professorat

Early Music Morella és una de les cites més importants de la música antiga en el panorama internacional per la presència de rellevants formacions, intèrprets i cantants com Capella de Ministrers, Gaiters de Morella, Pi de Vittorio, Ensemble La Danserye, Silke G. Schulze, Maria Jonas & Eduardo Egüez; Carles Magraner, Aziz Samsaoui, Robert Cases & Toni Aparisi; Mara Aranda i Bassa Capella.

També estaran presents professors i músics com Pedro Teixeira, Eduard Navarro, David Antich & Pau Ballester, juntament amb gran part dels citats anteriorment; impartiran conferències Josep Vicent Frechina, José Vicente Castel, Àlvar Monferrer…; i es realitzaran diversos concerts de caràcter social, jam sessions i activitats i tallers didàctics destinats als joves i xiquets.

Beques i ajudes

Early Music Morella brinda diferents ajudes a col·lectius d’Espanya per a poder accedir a una formació especialitzada amb l’objectiu de facilitar a joves músics l’accés a un patrimoni musical de 800 anys. Ho fa en tres apartats: Interpretació de música medieval i renaixentista, de música tradicional, lutheria i introducció a la música antiga i dansa. El programa està dirigit a estudiants més desfavorits i contribueix a garantir l’accés a la igualtat d’oportunitats a través de l’educació.

L’Associació Cultural Comes, en col·laboració amb la Fundació Cultural Capella de Ministrers (FCCdM) i la Agència Valenciana de Turisme (AVT), ha atorgat beques per a despeses de matrícula, allotjament i desplaçament per a alumnes nord-africans i ajudes en despeses de viatge per a alumnes de la UE.

L’objectiu és acostar el diàleg intercultural mitjançant la música com a llenguatge universal i amb una perspectiva plural i profunda entorn de les tradicions musicals més interessants. El Mediterrani, bressol de cultures, és un espai geogràfic, històric i cultural transdisciplinar.

Mèrits acadèmics i perfeccionament

La FCCdM ha assignat beques per a alumnes matriculats en Early Music Morella atenent els seus mèrits acadèmics, la participació en edicions anteriors i la seua situació soci-econòmica. Així mateix, el Institut Valencià de Cultura (IVC) va convocar beques per a l’assistència a cursos de perfeccionament musical de fins a un mes de durada.

D’altra banda, tenen un descompte del 25% en la matrícula els alumnes federats en qualsevol societat musical d’Espanya pertanyent a les federacions membres de la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), els socis i alumnes de la Escola de Música Tradicional de la Ciutat de València (Esmutrad) i els socis de la Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Español (SEM-EE) i de l’Associació Hispana per a l’Estudi de Cant Gregorià.

Aquest vessant de caràcter social es complementa amb una col·laboració juntament amb l’Associació Àmbit que té com a objectiu la reinserció social i laboral de personal reclús i exreclús a través de la cultura, un model pioner que les administracions locals han mostrat interès a implantar. En el festival, persones formades prèviament, col·laboraran amb l’equip tècnic dels concerts, en el suport logístic de les activitats i en l’atenció al públic.

Impulsar el turisme

Per a potenciar l’activitat turística durant la setmana en què se celebrarà Early Music Morella s’han engegat diversos viatges organitzats per Trovalia, des de Castelló i València, amb ofertes i experiències associades amb el sector hostelero i de restauració del municipi.

La UIMP col·labora amb el festival en l’Acadèmia d’Interpretació de Música Medieval i Renaixentista, la Universitat Jaume I en l’Acadèmia de Música Tradicional i el Cefire de Castelló en el curs d’Introducció a la Música Antiga.

A més, Early Music Morella compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Generalitat Valenciana, AVT, IVC, Institut Superior d’Ensenyaments Artístics de la Comunitat Valenciana (ISEACV), Obra Social La Caixa, Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Cefire Artístic de Castelló, Diputació de Castelló, Fundació Cultural CdM, CESM, SEM-EE, Associació Ámbit, i Esmutrad.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías