S’estrena una obra inèdita de Gustavo Pascual Falcó, autor de Paquito el Chocolatero

El tradicional concert de festes que la Societat Ateneu Musical de Cocentaina celebra aquest dilluns 5 d’agost estarà protagonitzat, 73 anys després de la seua defunció, per Gustavo Pascual Falcó, cèlebre autor del pasdoble Paquito el Chocolatero. I és que, dècades de la seua mort, la seua família ha recuperat material inèdit que havia estat desaparegut.

L’any passat, la Societat Ateneu Musical ja estrenà en les vespres de les festes de moros i cristians de Cocentaina una nova obra del compositor universal, el pasdoble flamenc “Un fandanguillo y una copla”. En aquesta ocasió veurà la llum la versió instrumentada per a banda del pasdoble “El Kabileño“, dedicat a la filà Kabileños, en la qual Pascual tenia grans amistats, com la del seu propi cunyat Francisco Pérez Molina, sobrenomenat Paquito “el Xocolater”.

La família de Gustavo Pascual sempre havia sospitat que la seua producció artística era major que la recollida en la biografia oficial, però després de la seua defunció, en plena postguerra, gran part d’ella va desaparéixer. Ara, gràcies a l’interés i la constància dels fills del compositor, s’ha donat amb aquesta troballa. La partitura amb orquestració per a banda s’ha trobat en un dels arxius de l’Ajuntament de València, concretament a la Biblioteca Musical de Compositors Valencians.

La versió de “El Kabileño” de la qual es disposava fins al moment era la d’orquestra de pols i pua. De fet, l’Orquesta de Pols i Pua La Paloma de Cocentaina interpretà “El Kabileño” en 1987 dins dels actes del cinquanta aniversari de Paquito el Chocolatero. Hi havia constància d’una versió per a banda, ja que alguns testimonis recorden que la Unió Musical d’Alcoi la interpretà amb la filà Kabileños en els anys quaranta, quan era la seua banda oficial.

El dilluns s’interpretarà per primera vegada en un escenari amb l’Ateneu Musical de Cocentaina i sota la batuta del director titular José Miguel Fayos.

El tradicional concert de festes se celebrarà a les 22:30 h. en el Palau Comtal, amb entrada gratuïta fins a completar l’aforament. Aquesta cita musical aconsegueix la seua 34a edició i comptarà amb altres importants estrenes, com la marxa cristiana Somni Templari, de Ramon Garcia i Soler, dedicada al capital i esquadra 2019 de la filà Templaris d’Albaida. En el concert se celebrarà el 25 aniversari de la composició de la marxa cristiana Ivori, de José Vicente Egea Insa. A més de García i Egea, dirigiran l’Ateneu compositors com José Rafael Pascual, Rafael MullorEnrique Alborch o Vicente Pérez ‘Coleto‘.

Obres de José InsaAmando Blanquer, Rafael CasasempereAndrés Valero-Castells i Francisco Esteve completen el programa. El Grup de Dolçainers La Xafigà de Muro intervindrà en diverses peces.

Compartir:

Últimas noticias

Categorías