La Orquestra Simfònica de Castelló interpretarà el pròxim divendres 21 d’abril a les 19:30 hores a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló un programa amb obres de grans compositors del segle XIX i XX que es troba dins de la programació de l’Abonament de l’Auditori de Castelló i l’Abonament de Música Clàssica per a joves menors de 30 anys de CulturArts.
En primer lloc s’interpretarà The School for Scandal (op. 5), la primera obertura que va compondre Samuel O. Barber per a orquestra completa i que reflexa l’esperit de garbull continuat de la seua composició i el seu caràcter basat en l’obra homònima de Richard B. Sheridan (1777). Aquesta obra, composta en 1931 mentre el compositor finalitzava els seus estudis al Curtis Institute of Music de Philadelphia i estrenada dos anys després per l’orquestra de la mateixa ciutat, posseïx una innegable lluentor orquestral i es una bona mostra de la estètica neorromàntica característica del compositor.
La segona obra, Concert per a trompeta i orquestra del francès Henri Tomasi, fou composta en 1948. El seu autor es considerava un artesà de la música, i es deia a sí mateix: “El meu llenguatge no es basa en cap sistema. La sensibilitat s’expressa per si mateixa i l’esperit controla. Per inventar nous llenguatges? Tot ha estat dit, tot ha estat fet”. Este concert per a trompeta consta de tres temps: el primer, Allegro, amb una candència virtuosística; un Nocturno con andantino i un Finale giocoso i alegre amb el qual culmina l’obra. L’intèrpret, Guido Sergers, és trompetista solista de la Orquestra Simfònica de Munich, de la Nacional de Bèlgica i a més, professor de l’Escola de Música “Félix Mendelssohn Bartholdy” de Leipzig. Discípul de Maurice André, entre d’altres, i un intèrpret de reconegut prestigi internacional.
Protagonitzarà la segona part la Sinfonía número 3 en fa mayor, op. 90, que Johannes Brahms va compondre en 1833 i que és considerada com la més clàssica de les seues simfonies. Els seus quatre moviments presenten un compendi d’esbossos temàtics d’etapes anteriors. Un dels motius principals està basat en la transposició musical de les inicials de la frase: “Frei aber froh” (lliure però feliç), FAF, és a dir, Fa-La-Fa. Fou estrenada cinquanta anys després per la Filharmònica de Viena, dirigida per Hans Richter, que la va considerar com la “Heroica de Brahms” – en al·lusió a la tercera de Beethoven. D’ella el crític i filòsof musical Eduard Hanslick va dir “Molts amants de la música preferiran la força titànica de la Primera Simfonia, altres, l’encant no pertorbat de la Segona, però la Tercera em sembla artísticament la més perfecta” en relació amb les anteriors de Brahms.
Amb este programa, la Simfònica de Castelló convida els oients a descobrir obres de grans compositors del XIX i el XX que revisiten en alguns passatges el Romanticisme musical. Una obertura, un concert per a solista i orquestra i una simfonia; un compositor americà, un francès i un altre alemany. Un variat viatge musical per despertar l’audició en estes vacances de Pasqua.
Programa
The School for Scandal Overture, op. 5 de S. Barber
Concierto para Trompeta de H. Tomasi
– Allegro
– Nocturne
– Finale
Sinfonia nº 3 en Fa Mayor, op. 90, de J. Brahms
– Allegro con Brío
– Andante
– Poco Allegro
– Allegro