Search
Close this search box.

Entrevista a Leandre Escamilla, director artístic de Xarxa Teatre

Leandre Escamilla és director artístic de Xarxa Teatre, la companyia de teatre amb la qual la FSMCV ha col·laborat per dur a terme els espectacles esdevinguts durant les celebracions del 50é aniversari de la Federació en els actes duts a terme a Castelló i Alacant, i també el que es desenvoluparà el pròxim dissabte 26 de maig, a València.

“El Guerrer de la Valltorta”, llegenda mitjançant la qual es realitza un recorregut geogràfic i musical per tota la Comunitat Valenciana, fou l’espectacle desenvolupat a Castelló i Alacant, mentre que per a Mestalla la companyia ha creat l’espectacle “Les Fades de la Música”.

Llicenciat en Art Dramàtic per l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València, és des de 1983 co-director de Xarxa Teatre, grup intenacional de teatre de carrer que ha actuat en 41 països dels cinc continents i que desenvolupa espéctaculos de mitjà i gran format, així com esdeveniments especials i espectacles infantils amb el nom de Volantins. És editor de la revista de teatre Fiestacultura, fundada per la companyia i coautor de diversos llibres. En 2014 va rebre el Premi d’Arts Escèniques i Audiovisuals de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.

Entrevista

Xarxa Teatre porta més de 30 anys realitzant grans espectacles en desenes de països de tot el món. Quins són les actuacions que recordes amb major emoció, pel que van significar en el seu moment o per la seua importància?

No és un tòpic dir que quan t’enfrontes al públic, que normalment és diferent, tens sempre eixe punt d’emoció per sentir com va a reaccionar i com va a submergir-se en el teu espectacle, però si és cert que hem realitzat algunes representacions que per la seua singularitat han quedat en la memòria emotiva de la companyia; estaria parlant per exemple de l’estrena de Veles i vents amb motiu de la inauguració del túnel del Canal de la Manxa a Calais (França), o de l’experiència sobre la neu que vam tenir en els Jocs Olímpics d’hivern del 92 en Albertville (França) amb El foc del mar; també de la nostra primera representació de Nit màgica en Sud-amèrica pels carrers de Santiago de Xile o la nostra primera incursió en terres asiàtiques on presentàrem Deús o bèsties a Xangai; més recentment, la presentació de Ara pacis en el 2016 en la Plaça Bolívar de Bogotà el mateix dia que el govern de Colòmbia i les FARC van signar el tractat de pau a escassos 100 metres d’on anàvem a representar el nostre espectacle, ens va quedar gravat en la memòria.

Però també parlem d’emoció amb cada representació que fem en les nostres terres valencianes, la nit màgica de Castelló, de Xàbia, de La Pobla de farnals, de La Nucia, la direcció escènica del desembarcament de la Vila Joiosa, els dolçainers de Tales que passegem per la nostra província de Castelló… I també recordem amb afecte eixes creacions especials com quan vam fer Terra de goig per a inaugurar l’any jubilar lebanieg en Potes o la inauguració dels Special olympics que vam fer a Castelló entre unes altres.

L’acte de Mestalla no serà la seua primera col·laboració per a aquest 50é aniversari. A Castelló van estrenar l’espectacle “El Guerrer de la Valltorta” davant un exigent públic format per més de 6000 xiquets de les escoles de música de la FSMCV, com va ser l’experiència?

Va ser meravellosa; ací podem parlar d’emoció amb majúscula. El privilegi d’escoltar per primera vegada a 6000 músics interpretant el tema El Guerrer de la Valltorta de Pere Vicalet és una cosa que quedarà en eixa memòria emotiva de la qual parlàvem abans; açò parlant de sentiments nostres.

Respecte a la representació de l’espectacle crec que aconseguim eixe punt màgic de comunicació amb el públic, amb els músics, que van viatjar amb nosaltres, amb el guerrer de la Valltorta, al llarg de la geografia valenciana i tot acompanyat per la música executada amb el sistema Soundcool per 100 xiquets/músics.

Insistisc, una experiència meravellosa.

En aquests mesos de treball, heu pogut conèixer millor el paper de les Societats Musicals i la seua importància com a agent cultural a la Comunitat Valenciana. Des de fora, què és el que més li ha cridat l’atenció del treball de la FSMCV?

Ha sigut un descobriment fantàsticament enriquidor. Veure com es treballa des de la Federació per articular la infinitat d’actes, esdeveniments, concerts, etc, que duen a terme exigeix un organització enorme i he sigut testimoni de com treballen els gestors culturals, els membres de la junta, el president, etc. I a més, he pogut conèixer la magnitud de la Federació, sens dubte el primer agent cultural de la Comunitat Valenciana, tant per extensió com per intenció. Enhorabona pel treball que realitzeu.

Xarxa Teatre ha treballat ja anteriorment en obres de gran format, com Veles e vents (que va servir per a inagurar el túnel del Canal de la Manxa) o l’espectacular El foc del mar. Suposa un nou repte actuar en un estadi com Mestalla per les seues característiques?

És evident que suposa un nou gran repte, tant per l’espai com per l’ocasió. És un honor per a Xarxa Teatre que se’ns haja confiat la celebració dels espectacles de celebració del 50é aniversari de la Federació, tant a Castelló, Alacant i ara a València, en el camp de Mestalla, un espai diferent amb un públic molt especial, els músics, companys de fatigues dels còmics, dels teatrers, de les arts en definitiva; i és a ells a qui anem a intentar emocionar amb l’espectacle original Les fades de la música; pretenem, sobretot, que se senten orgullosos de ser músics, que se senten especials, que se senten els vertaders protagonistes; esperem aconseguir-ho dins d’aqueix gran ambient festiu que serà l’esdeveniment de Mestalla.

D’on sorgeix la idea de Les Fades de la música, l’obra que interpretaran a València?

La veritat és que una provocació creativa i artística com la qual se’ns va proposar des de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana fa que engegues tot el teu dispositiu creatiu; comences a documentar-te, a reflexionar, a conversar, a discutir, a imaginar, a sentir… En definitiva inicies el procés de creació i comences a escriure sobre el paper en blanc.

I així, com m’agrada dir, treballant, sorgeixen les idees; en el cas de Les fades de la música teníem clar l’objectiu, el treball era plasmar-ho; i fou d’una conversa amb Jaume Gosalbez, un dels nostres compositors i directors musicals, d’on va eixir la idea final. Trobem eixe moment que tot músic ha experimentat i viscut una vegada en la seua vida.

Què ens pot avançar de l’espectacle que veurem el pròxim 26 de maig?

Pretenem crear eixe univers màgic on conviuen les fades de la música amb els músics per a representar eixos moments que fan que aquestos, els músics, se senten especials.

Finalment, què li diries a tot el públic que encara no té la seua entrada i està dubtant si acudir el pròxim 26 a Mestalla?

Que no han de perdre’s la major festa de la música que anem a tenir en les nostres vides; el que va a ocórrer en el camp de Mestalla va a ser únic, sensacional i fantàstic. No val que ens ho expliquen. Cal anar. Cal gaudir-ho.

Moltes gràcies!

Compartir:

Últimas noticias

Categorías