La Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent celebra la patrona de la música amb el projecte “Cent anys de l’Himne per a una ciutat”

La festivitat de Santa Cecília és, per a tota societat musical, un dels esdeveniments anuals més importants del seu calendari, on es concentren grans esforços i activitats centrades en celebrar el meravellós món de la música. Concerts, cercaviles, conferències, exposicions, dinars i sopars de germanor són algunes de les activitats que les diverses societats musicals ofereixen als seus associats, i en general a tot el públic melòman.

Per a la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent aquesta festivitat representa un especial repte, ja que intenta any rere any oferir un ventall d’activitats atractives per a tots els públics, on es puga gaudir d’experiències noves, inoblidables i enriquidores. És per això que els directius, músics i directors de les diverses formacions musicals que componen aquesta societat musical, sumen esforços per a dur a terme aquesta comesa.

Aquest any però, la festivitat és doblement especial. L’himne de la ciutat d’Ontinyent compleix el seu primer centenari des de que un jove músic ontinyentí de 23 anys, Rafael Martínez Valls, l’escrigués; i des d’aquesta societat musical no s’ha volgut passar per alt. És per això que quatre components de la mateixa – Rafa Revert, Ferran Lluís Martínez, Andrea Egea i Rubén Penadés–, han creat un projecte baix el títol “Cent anys de l’Himne per a una ciutat”, què comptava amb activitats tant diverses com: la recuperació de partitures de l’autor de l’himne, la celebració d’un cicle de conferències sobre aquest autor que es va celebrar el passat divendres 9 de novembre al Centre Cultural Caixa Ontinyent, i que va comptar amb la participació de Vicente Galbis López (Universitat de València), Alfred Bernabeu Sanchis (Cronista de la Ciutat d’Ontinyent), Joaquim Garrigosa i Massana (Director de l’Auditori de Barcelona), Rubén Penadés Silvestre (Arxiver de la Unió Artística Musical d’Ontinyent) i Ferran Lluís Martínez i Silvestre (Membre de la Unió Artística Musical d’Ontinyent). I com a activitat central, un concert monogràfic per a homenatjar a Rafael Martínez Valls, coincidint amb el tradicional concert de Santa Cecília que es celebrarà el divendres 23 de novembre al Teatre Echeagaray d’Ontinyent.

El concert estarà dividit en dues parts ben diferenciades, una primera part on es podran escoltar partitures originals per a banda, i una segona part on s’interpretarà una selecció de les sarsueles més representatives de l’autor ontinyentí. Al llarg del concert s’estrenaran i (re)estrenaran també partitures d’aquest compositor de principis del segle XX; partitures què han sigut trobades als arxius de la SUAM, l’Arxiu Municipal d’Ontinyent i l’Arxiu de la Societat Musical Nova d’Alcoi, la qual ha cedit els materials d’una de les peces – la marxa lenta Sent Jordi Triomfant – per a que puga ser interpretada en aquest homenatge.

El concert comptarà també amb la participació de la Coral Crevillentina, la soprano alcoiana Gemma Soler, el tenor torrevellenc Alberto Ballesta, el baríton ollerià Ximo Nadal, així com amb la presència de familiars de Rafael Martínez Valls i de diverses autoritats valencianes i catalanes.

Les entrades per al concert del dia 23 ja es poden adquirir a la web www.caixaontinyent.es al preu de 10 euros, mentre que els socis i sòcies de la SUAMO podran replegar-les al preu de 8 euros a la seu de l’entitat en horari de dilluns a dijous de 9:30 a 13:00 i divendres de 16:00 a 20:00.

Programa “Cent anys de l’himne per a una ciutat”

1a part – Banda Simfònica

Paso a la Cábila (marxa àrab – 1917)
El canto del marino (pasdoble – 1917) *
Sol de la noche (marxa àrab – 1918) *
La bandera (pasdoble – ?) *
El cantar de una Maja (serenata espanyola – ?) *
El fontano (pasdoble – ?) *
Sent Jordi Triunfant (marxa lenta – 1928) **
Suite Española (suite simfònica – ?) *

2a part – Banda Simfònica amb la participació de la Coral Crevillentina i solistes

Danza Sevillana (1941) ***
Himne a Barcelona (marxa de la revista Charivari – 1929) ***
La legió d’honor: núm. 8 – Carlota, Brissac i cor general (1930) ****
La legió d’honor: núm. 9 – Trabuc i soldats (1930) ****
Cançó catalana (?)***
Cançó d’amor i de guerra: núm. 2 – Francina, i cor de noies (1926)****
Cançó d’amor i de guerra: núm. 9 – Cor general (1926)****
Cançó d’amor i de guerra: núm. 16 – Eloi i cor general (1926) ****
Himne a Ontinyent (1918) *

* Peces rescatades de l’arxiu de la Unió Artística Musical
** Peça rescatada de l’arxiu de la Societat Musical “Nova” d’Alcoi
*** Peces rescatades de diversos arxius municipals i privats d’Ontinyent i Barcelona
**** Transcripcions de sarsuela

Documentació

Descarga el dossier informatiu del projecte. [PDF]

Compartir:

Últimas noticias

Categorías